Veckans Bråk: Turerna kring Filosofiska rummet

SR tvingas ta till skratt i stället för bildning i kommande nedskärningar.

Text:

Bild: TT

Först kom ett besked från Sveriges Radios ledning att Malmöupplagan av programmet Filosofiska rummet i Sveriges Radios P1 inte kommer att sändas efter utgången av 2023. Mot det reagerade 104 akademiker, med Per Bauhn, professor emeritus i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet som första namn i en artikel på Expressens kultursida. Kort därpå meddelade SR att även ”Radioföljetongen” och livsåskådningsprogrammet Människor och tro ska bort. I Svenska Dagbladet applåderade skribenten Björn Barr: ”När radion lägger ner ett klassiskt program om livsåskådning gråts det tårar i kulturvärlden. Men i själva verket är avvecklingen inte så farlig – den kan rent av vara bra.” 

I Expressen skrev Gunilla Brodrej att icke-kommersiella Sveriges Radio, med uppdrag från regeringen, verkade börja svettas när inte de unga lyssnar på Radioföljetongen, eller Filosofiska rummet. Hon skrev att de var ”ett hygienproblem för dem och ingenting som bör drabba lyssnarna.” Ibland, skrev Brodrej, är det ”som att fullvuxna människor inte får finnas i det här jävla landet.” Hon skrev om alla infantila ”talk-shows” som P1 lanserat på senare tid.  

Svar kom från mellanchefen på SR, Nina Glans, som upprepade att Sveriges Radio ”tvingas” till åtgärderna. ”Vi är inte ensamma i mediesverige om att behöva anpassa oss efter inflation och ökade kostnader. Det är en dyster verklighet och inga nedläggningsbeslut är lätta." Hon skrev, apropå alla talk shows: ”Och ja, det finns underhållning också. Det är tillåtet att skratta i P1”  

Brodrej svarade: ”Vi är många som lyssnar på nästan allt P1 gör. Det visar inte minst mejlskörden efter min första text. Dessa trogna lyssnare hade nog hellre än att få tablån rabblad för sig fått ta del av en rimlig förklaring till nedläggningarna.” 

RÄTTELSE: Det stämmer inte [att Filosofiska rummet ska läggas ner]. Rätt ska vara att vi från årsskiftet återgår till ordningen där Filosofiska rummet produceras i sin helhet av Sveriges Radio, istället för att som de senaste åren till del av ett produktionsbolag. Jämför med de uppdrag Fokus ger och avslutar med frilansskribenter. Vårt samarbete med det aktuella bolaget avslutades för ett drygt år sedan.

Hälsar Karin Lindblom, utgivare för Filosofiska rummet

***