Veckans bråk: Ordkrig

Text: Redaktionen

Bild: TT

I förra veckan sköt Iran ner en amerikansk drönare som man menar befann sig över Irans territorium. USA hävdar att den var över internationellt vatten. Iran ska också ha varit nära att skjuta ner ett amerikanskt militärplan med 35 passagerare. »Vi kunde ha skjutit ner det men lät bli«, sa Amirali Hajizadeh, chef för revolutionsgardets flygvapen till Reuters.

Kartbilder som uppges visa att drönaren befann sig på iranskt territorium har twittrats utav Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo var skeptisk: »Ni har sett den där barnsliga kartan som Zarif lade ut, i kontrast mot den amerikanska militärens och underrättelsetjänstens förträfflighet och professionalism.«

Kort därefter meddelade USA:s president Donald Trump att han avbrutit en planerad attack mot tre mål i Iran. Han skrev på Twitter att han inte har någon brådska vad gäller att attackera Iran och har i stället påfört hårda ekonomiska sanktioner. Han har också sagt att krig länderna emellan skulle innebära »utplåning« för Iran.

Abolfazi Shekarchi, brigadgeneral och talesperson för militärens generalstab, svarade: »Att skjuta en enda kula mot Iran kommer att sätta USA:s och dess allierades intressen i brand.«

FN:s generalsekreterare António Guterres har försökt att lugna parterna och säger att världen inte har råd med en storkonflikt i Mellanöstern.

»Nu måste alla ha nerver av stål. Det är av yttersta vikt att undvika alla former av upptrappning«, sa Guterres.

Konflikten kring Iran är bara det senaste exemplet på hur Trump agerar som både mordbrännare och brandman, enligt Washington Posts utrikeskommentator Ishaan Tharoor.

»De nuvarande spänningarna är en direkt konsekvens av att Trumps administration lämnat kärnavtalet med Iran, återinfört sanktioner och tagit till andra metoder för att pressa regimen i Teheran«, skriver Tharoor.