Veckans bråk: Roligt medley eller sluttande plan mot Ungern?

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

I säsongsavslutningen av Kristoffer Appelquists och SVT:s satirprogram Svenska Nyheter visades en medley av högljudda debattörer som tillsammans sjöng den nyskrivna sången Jag avskyr dig och allt du tror på, en travesti på Ulf Lundells Öppna landskap med en touch av Live aids We are the world. Debattörerna sjöng om att de trivs bäst i sina egna kluster och inte vill ha med motståndarna att göra. Några av sångarna var bland andra Annika Strandhäll (S), satirikern Jens Ganman, Hanif Bali (M), Aftonbladets Anders Lindberg, Nya tiders Chang Frick och DN:s Peter Wolodarski.

Roligt och självironiskt? Ja, menade vissa. Ett sluttande plan mot ett fascistiskt Ungern? Ja, menade Sydsvenskans Petter Larsson som var djupt kritisk till att man med sången legitimerar röster som inte ska legitimeras.

 Ivar Arpi, Svenska Dagbladet, var också arg. Han tyckte att det var hyckleri från Strandhäll sida att delta eftersom hon inte vill låta sig intervjuas av Chang Frick för Nyheter i dag.

Men kan det inte bara få vara kul att skämta på sin egen bekostnad? Jo, menade vissa. Nina Solomin skriver i Svenska Dagbladet att hon förstår att folk »rörs till tårar« av klippet eftersom deltagarna uppvisade humor, medan Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell anser att inslaget visserligen var kul men är ett kvitto på att vi har »hamnat i en snabbt sluttande konsensusrutchkana högerut«.

»Jag avskyr dig och allt du tror på«, sjunger kören. Detta grundläge i debatten verkar fortsätta gälla att även efter det historiska tv-medleyt.