Veckans bråk: Skånekampen

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

Tidningen har avslöjat uppgifter om sektliknande styrning, misstänkt homofobi och att styrelsen använt föreningens pengar för köp av bland annat bensin, snabbmat och elektronik.

Expressen började granska både SSU Skåne och SSU Helsingborg redan 2018 och har följt upp texterna löpande sedan dess.

S-motståndarna var snabbt ute och kritiserade både lokalavdelningen och partiet. I Jönköping skrev lokala Muf-ordföranden Douglas Thor att SSU lockar islamister eftersom unga socialister hatar USA. SSU-företrädare avfärdade Douglas Thors text och menade att texten skrivs bara för att Moderaterna vill samarbeta med »ett parti sprunget ur nynazismen«.

Men även inom partiet finns kritik mot SSU i Helsingborg. Lokala S-föreningen i staden har helt och hållet brutit med den SSU-avdelningen.
Föreningens ordförande Mikael Andersson säger att markeringen är »unik« och »ett tydligt ställningstagande«. I det sistnämnda får vi ge honom rätt.

Inte heller SSU centralt är särskilt nöjt med hur Helsingborgsavdelningen betett sig och har därför startat en egen granskning av den lokala avdelningen. Enligt DN:s ledarskribent Lisa Magnusson skriver SSU Skåne att »ihållande ideologisk korruption också är en sorts engagemang«.

SSU Helsingborgs styrelse har tagit timeout efter granskningarna.