Veckans bråk: SVT:s historiesatsning

Ytan väcker starka känslor i SVT:s storsatsning Historien om Sverige.

Text:

Bild: Skärmdump från SVT Play

Häromveckan hade SVT:s storsatsning “Historien om Sverige” premiär.  

“Jag är inte ens säker på att ens en sjätteklassare lär sig mycket av serien", skrev DN:s Johan Croneman. Han tyckte att SVT "underskattar tittarna rejält”.  

“Majoriteten förfäder ser ut att komma direkt från en barbershop i Stockholm city, välschamponerade och snyggt ansade, ja då blir det tyvärr ofrivilligt komiskt”.

Expressens Valerie Kyeyune Backström bidrog med ett tittarråd; 

“Om man blundar slipper man också se fornmänniskorna rejvdansa framför en lägereld eller utföra mer eller mindre trovärdiga offeriter”. 

Arkeologerna hade invändningar mot seriens perspektiv: 

– Jag tycker att ett program som gör anspråk på att beskriva Sveriges historia också måste ha en god geografisk representation av hela Sverige, sa Nils Harnesk, från Norrbottens museum i programmet “Historiskt eftersnack”.  

 Helena Victor, docent i arkeologi instämde:   

– Den här öst-västliga kopplingen den ser man väldigt tydligt och det är en lång tradition att man fokuserat på södra Sverige. 

I Youtubekanalen Riks var det hudfärgen hos människorna i det första avsnittet som väckte känslor. Politiska redaktören Mira Aksoy sa: “Afrikaner får representera den sydliga gruppen eftersom att det passar in i massinvandringsvurmarnas woke-teorier". Hon riktade skarp kritik mot SVT och undrade varför de gjort det till sin hjärtefråga att underminera svenskarnas existens? 

På X, (tidigare Twitter) började och slutade diskussionen med just hudfärgen på de första människorna. Det verkade inte vara av någon betydelse att forskarna fastställt att de första människorna antagligen hade mörkare hud. 

***