Veckans bråk: Klimatängel i blåsväder

Klimatrörelsen Fridays for future borde hålla sig till miljöfrågor.

Text:

Bild: TT

Klimataktivisten Greta Thunberg har hamnat i blåsväder igen, men denna gång inte på grund av civil olydnad, polisingripanden och åtal. I stället är det den klimatrörelse hon grundade, Fridays for future, som passerade vad många tyckte var anständighetens gräns när den gav sig utanför sin klimatzon och kommenterade den pågående konflikten i Mellanöstern. 

”Det här är inte en konflikt – det är folkmord”, hette det i ett inlägg på organisationens Instagram-konto. Israel sades varaen europeisk koloni understödd av en diffus imperiemakt och invånarna i Gaza beskrevs som ”martyrer”. Media, påstods det vidare, ”är INTE fristående och INTE neutral” med en oblyg blinkning till den gamla antisemitiska konspirationsteorin att judarna styr världspressen. 

Inlägget raderades senare och Greta Thunberg tog avstånd från det. Men skadan var redan skedd. 

”Politiseringen av miljörörelsen är ett sedan länge etablerat och sorgligt faktum”, skrev Svenska Dagbladets litteraturredaktör Josefin de Gregorio i en krönika, där även miljörörelsen Extinction Rebellion fick en släng av sleven. 

”Vi har inte råd att låta (klimatrörelsen) exploateras i proxy-krig, eller kidnappas i syfte att bli megafon åt Hamas-terrorister”, fortsatte de Gregorio pekade även på det kändisupprop mot kriget – som bland andra Stellan Skarsgård och Pernilla Wahlgren undertecknat och där Hamas massaker i Israel inte nämndes – som ett tecken på att Hamas håller på att vinna pr-kriget på sociala medier.  

Undertecknarna av uppropet #vikräver sågades för övrigt av författaren David Lagercrantz i en debattartikel i Expressen. Men det är en annan historia. 

***