Veckans bråk: Utplånandet av Ranelid

Det blev inget Piratenpris för Björn Ranelid denna gång heller. I stället vann "amatörer, pajasar och smilfinkar".

Text:

Bild: TT

Författaren Björn Ranelid skrädde inte orden: ”Ett korrupt, fuskande och mobbande litet sällskap” skrev han på Facebook. Måltavlan för ilskan är Piratensällskapet, som varje år sedan 1989 delar ut Piratenpriset till en svensk som "på ett utmärkande sätt gjort tillvaron behagligare att utstå för den övriga mänskligheten genom sitt konstutövande". Detta pris har – obegripligt, kan tyckas – ännu inte tilldelats Björn Ranelid.  

Det uppskattar han inte. "Jag är den mest förtjänte mottagaren av priset i en rent objektiv mening", skriver han på Facebook. "Amatörer, pajasar och smilfinkar har prisats", men inte han själv. Att döma av reaktionerna på Twitter är Ranelid allt från "orimlig" och "pinsam" till "monoman" och en "stor humorist".  

Komikern Johan Glans (vinnare 2018) drev i sitt tacktal med Ranelids upprördhet över att ha gått miste om priset även den gången och yttrade sig ofördelaktigt om författarens dialekt och uttal. För Aftonbladet förklarar Glans nu att han är ledsen om Ranelid tog illa vid sig vid tidpunkten, men att det var ett harmlöst skämt. "En så pass framgångsrik och väletablerad författare som Ranelid borde kunna ta det med ro." 

Piratensällskapet såg sig till sist tvunget att ge svar på tal. "Juryn har ingen agenda som går ut på att utesluta eller "utplåna" Björn Ranelid. Tvärtom önskar vi honom allt gott", hette det bland annat. 

Författaren har dock folket på sin sida: "Reaktionerna från läsarna är utan ett enda undantag positiva (…) 100 procent av cirka 63 000 individer bejakar min exemplariska och uttömmande skrift!", skrev han. 

Den 22 maj får vi veta om kampanjen lyckas eller inte.