Veckans bråk: Inbördeskrig på Dagens Nyheter

Att Alice Teodorescu Måwe har blivit kolumnist på DN har lett till ett öppet krig mellan redaktionerna.

Text:

Bild: Skärmdumpar från Twitter

Att relationen mellan kulturredaktionen och ledarredaktionen på Dagens Nyheter tidvis har varit frostig genom åren är ingen hemlighet, i varje fall inte i mediekretsar. Sällan har det dock gått så långt som till öppet krig på drakens egna sidor, men nu har det hänt! 

Förra veckan tillkännagavs att Alice Teodorescu Måwe – väl bekant för denna tidnings läsare – börjar skriva krönikor i DN. "En väldigt rolig nyhet", twittrade ledarsidans chef Amanda Sokolnicki varefter helvetet brakade löst. Upprörda DN-läsare sa upp prenumerationerna i parti och minut och postade skärmdumpar online som bevis.  

Konkurrenterna på SvD kunde naturligtvis inte låta bli att gotta sig: "Nu var det dags för precis alla att säga upp sin prenumeration på DN igen. En gammal god nationalsport som jag tycker kommit lite i skymundan av alla gånger Wolodarski tillkännager att han låst upp sajten", skrev krönikören Johannes Klenell.  

Och snart kom hugget i veka livet även från DN:s eget led: "Det finns ingen som bjuder in ideologiska fiender med lika varm hand, och så ivrigt försvarar sina egna dygder genom att låta dem förtrampas", dundrade kulturskribenten Kristina Lindquist och fortsatte: 

"Resonemanget liknar de trevande stegen då brunt och blått började uppvakta varandra i offentligheten. Lite köttbullar med Jimmie, ska ni tjafsa om det?" 

Man får förmoda att det var för att ge husfriden en chans efter den oväntade attacken som ledarsidan gavs utrymme för omedelbar replik på DN Kultur:  

"Vi är och förblir en tydlig liberal röst, vår syn på högerns resa in i nationalismens famn har inte förändrats", skrev Sokolnicki. 

Med vänner som dessa: Vem behöver fiender?

***

Läs även: De ryska skidåkarna