När beskyddaren inte beskyddar

Text:

Beryktad och högt uppsatt. En polis som byggt sin karriär på genusfrågor – så intensivt att han kallades för Kapten Klänning bakom ryggen.

Det visade sig att han hade helt andra preferenser.

Den tidigare länspolismästaren Göran Lindberg dömdes i hovrätten i november till sex års fängelse för bland annat grov våldtäkt och koppleri. Fallet gav upphov till skriverier långt utanför Sveriges gränser och en rad nya rubrikord i pressen. Från »sexkontoret« på polishögskolan kontaktade Lindberg prostituerade. I sin »sexväska« hade han allehanda sexleksaker.

Ett inte lika uppmärksammat fall var den manliga livvakten, polis och anställd vid Säpo som åtalades för våldtäkt med tortyrliknande inslag.

Han ansåg att det hade handlat om ett frivilligt samlag med sadomasochistiska inslag. Enligt kvinnan låg hon fastkedjad utomhus mot sin vilja och blev svårt våldtagen och misshandlad.

Hennes skador visade att hon utsatts för ett övergrepp men utöver det fanns det ingen teknisk bevisning. Det handlade om hennes ord mot hans. Tingsrätten trodde på kvinnans och dömde honom till sex års fängelse, i högre instans gick man på mannens linje och friade.

Men det fanns ytterligare en aspekt.

Anledningen till att ord till syvende och sist stod mot ord berodde på hur utredningen hade skötts. Första polis på plats var en gammal arbetskamrat till mannen, undersökningen av platsen var bristfällig och kvinnans tillhörigheter togs aldrig in i bevisningen. Något som hovrätten även påtalade i domen.

Gemensamt för de båda fallen är att det handlar om personer som till sitt uppdrag har att skydda andra, och se till den svagares rättigheter. Frågan är vad årets händelser gör för Rättssveriges förtroende bland just dem.

Årets ord: Cp-bluffare. En man dömdes för att ha lurat till sig miljonbelopp från Försäkringskassan genom att spela cp-skadad.