Sveriges 100 mäktigaste 2015

Text:

Forklaring

 

1

Lofven

Stefan Löfven

Statsminister (s)

Han har överlevt ett år på statsministerposten och tagit sig igenom det värsta parlamentariska läget i mannaminne. Faran är långtifrån över, men den gamle metallaren står fortfarande upp tack vare en borgerlighet mer splittrad än på länge.

2

Ingves

Stefan Ingves

Riksbankschef

Den självständige österbottningen fortsätter bära nationens ekonomi på sina fingertoppar genom sin aggressiva räntepolitik. Parallellt är han också ledande opinionsbildare i allt som rör skuld- och bostadsbeskattning.

3

Akesson

Jimmie Åkesson

Partiledare (sd)

Klarade att återinträda i partiledarrollen efter utbrändheten. Har under året, trots flera anmärkningsvärda uttalanden från partiföreträdare, lyckats etablera sitt parti som ett tredje block i svensk politik.

4

Magdalena-Andersson

Magdalena Andersson

Finansminister (s)

Visar självständighet med ny finanspolitisk regim, som slopat överskottsmål och dumpad krona-för-krona. Trillar utanför topp tre på grund av svårigheten att få igenom budgetar och allmänt strypta resurser i och med Migrationsverkets prognos.

5

AKB

Anna Kinberg Batra

Partiledare (m)

Vann utan motstånd och har manövrerat väl i ett missnöjt parti. Borde dock vara starkare med en så svag regering. Får också efter DÖ:s fall hantera en allt bångstyrigare borgerlighet.

6

Jacob-Wallenberg

Jacob Wallenberg

Ordförande Investor

I maktdelningen efter faderns död har han stigit fram som familjens odiskutable ledare. Företagare i politiska branscher, ett engagemang som märks också med nya rollen i Svenskt Näringslivs arbetsutskott.

7

KPT

Karl-Petter Thorwaldsson

Ordförande LO

Han leder en landsorganisation som fungerar som ett andra arbetarparti. Märks i debatten om välfärdsvinsterna och, senast, i kampanj mot listans nummer 3. Kraftsamlar också med nytt mediehus.

8

Annie-Loof

Annie Lööf

Partiledare (c)

Hon har fortsatt att stärka både sin egen och sitt partis position på politikscenen, inte minst med allt tydligare politisk profil, vilket belönats i opinionen. En av få som i debatten på allvar lyckats utmana listans nummer 3.

9

Fridolin

Gustav Fridolin

Utbildningsminister (mp)

Har, trots en svajig start, lyckats få sitt parti att hänga kvar i regeringsställning utan att ha tappat särskilt mycket i opinionen. Har dock tvingats ge upp en lång rad hjärtefrågor och mer väntar i förhandlingarna om migrationen.

10

Margon-wallstrom

Margot Wallström

Utrikesminister (s)

Den egentliga vice statsministern har fått internationellt gensvar för sin omläggning av utrikespolitiken. Har också en stark ställning internt och är en synlig röst i flyktingdebatten. Biståndsbrottas nu med nummer 4.

11

EBT

Ebba Busch Thor

Partiledare (kd)

Hon krossade alla utmanare i partiledarstriden och har sedan lyft bort den ena motståndaren efter den andra från de centrala maktposterna. Firade med att låta listans nummer 38 sänka DÖ, till gagn för egna partiet men på bekostnad av alliansen.

12

Bjorklund

Jan Björklund

Partiledare (fp)

Trots utmanare både till höger och vänster lyckades han hänga kvar och har på senare tid stärkt sitt mandat genom skickligt positionsspel mot både regeringen och kollegerna i alliansen.

13

Fredrik-Lundberg

Fredrik Lundberg

Ordförande Industrivärden, vd Lundbergföretagen

När listans tidigare toppnamn Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén föll, steg byggmästarsonen in och tog makten över Handelsbankssfären, understödd av listans nummer 31. Basar nu över Industri- och fastighetssveriges största portfölj.

14

Sjostedt

Jonas Sjöstedt

Partiledare (v)

Efter att decemberöverenskommelsen upphört bör vänsterpartiets och dess ledares inflytande över regeringen minska betänkligt. Partiet lämnade också migrationsförhandlingarna, vilket kan förstärka oppositionsrollen men bidrar till ytterligare makttapp.

15

hultqvist

Peter Hultqvist

Försvarsminister (s)

Han är en av få ministrar i regeringen som faktiskt fungerar. Får i praktiken själv diktera ny svensk försvars- och säkerhetspolitik. Respekterad av både motståndare och nya samarbetspartnern på listans nummer 60.

16

Romson

Åsa Romson

Klimat- och miljöminister (mp)

Hon är respekterad i sitt eget parti och har akademiska meriter som få andra i politiken. Ändå har hennes start i regeringen varit katastrofal. Har möjligheter att reparera en del av skadan med framgångar på toppmötet i Paris inom kort.

17

Marcus-Wallenberg

Marcus Wallenberg

Ordförande SEB, Saab

Den i femte generationen som, inte minst i kraft av klubbsvingandet i försvarsjätten Saab, haft mest med politiker att göra. Faller dock på listan efter att ha förlorat inflytande när imperiet delades upp efter patriarken Peters död.

18

Mattias-Karlsson

Mattias Karlsson

Gruppledare (sd)

De som trodde att partiet skulle vackla när listans nummer 3 tog timeout fick fel. Gruppledaren från Rottne överlevde vikariatet och kastade Sverige in i en politisk kris med både nyval och senare historisk decemberöverenskommelse.

19

Ylva-Johansson

Ylva Johansson

Arbetsmarknadsminister (s)

En i den lilla gruppen seniora statsråd som faktiskt har inflytande. Har ansvar för viktiga området integration och nyanländas etablering, och har även frontat migrationsförhandlingarna med listans nummer 21.

20

emma_lennartsson

Emma Lennartsson

Statssekreterare statsrådsberedningen (s)

Den tidigare budgetchefen, chefsekonomen på Kommunal och makroanalytikern på Carnegie har blivit omistlig i Rosenbad och är kanslihusets i särklass mäktigaste tjänsteman. Sägs dra listans nummer 1 åt vänster.

21

Morgan-Johansson

Morgan Johansson

Justitie- och migrationsminister (s)

Flyktingkrisen har kastat denna juridikprofilerade skånesosse rakt in i rampljuset. Har länge drivit dessa frågor i delvis opposition mot det andra regeringspartiet, en linje som numera får allt bredare genomslag.

22

Ygeman

Anders Ygeman

Inrikesminister (s)

Efter två decennier i riksdagen, med två utskottsordförandeskap på meritlistan, fick den timide stockholmaren till slut stiga in i regeringen. Där har han med polisportföljen i hand blivit ett av statsråden som slagit igenom bäst, inte minst medialt.

23

eneroth

Tomas Eneroth

Gruppledare (s)

Han var socialdemokraternas chefsförhandlare i decemberöverenskommelsen, som gjorde att hans egen makt minskade. När den nu har fallit ökar åter inflytandet för den tidigare metallaren, som nu lär få springa en del över blockgränsen.

24

Anders-Danielsson

Anders Danielsson

Generaldirektör Migrationsverket

När flera ledande politiker var frånvarande i debatten om flyktingsituationen uppstod ett vakuum som villigt fylldes av denne tidigare Säpochef. Har opinionsbildat i denna fråga mer än de flesta på årets makthavarlista.

25

Tobe

Tomas Tobé

Partisekreterare (m)

Gävlemoderaten har sedan förra listan publicerades tagit steget upp till partisekreterarjobbet. Är en av dem som står listans nummer 5 närmast. En av DÖ-skaparna som har många vänner på andra sidan blockgränsen.

Vill du läsa hela listan med Sveriges 100 mäktigaste?

– Teckna en helårsprenumereration på Fokus, ladda ned vår app och logga in med kundnumret som skickas till din mejl.

– Är du redan helårsprenumerant? Ladda ned och läs tidningen i vår app i din telefon, surfplatta eller på din dator.

– Är du inte prenumerant men vill köpa Fokus Makthavarutgåva som digitalt lösnummer gör du det här.

Läs mer om årets lista: 

Så gjorde vi listan

Makten mer rörlig än någonsin

Unga och mer maktkåta än någonsin!

Fördjupningar från tidigare år:

I ministrarnas skugga (2014)

Makten är blek (2013)

Maktpartiet och framtiden (2012)

Makten och härligheten (2011)