Sveriges 100 mäktigaste 2016

Text: Annie Reuterskiöld, Jan Lindroth, Johan Anderberg & Kristoffer Törnmalm

forklaring

samma 1

1-webb-stefan-lofven

Stefan Löfven

Statsminister (S)

Med totalvändningen i flyktingpolitiken skapade han andrum, kanske främst för det egna partiet. Maktbalansen mellan finansen och statsrådsberedningen har om inte tippat över så i alla fall utjämnats. Färre och färre viskar ifrågasättande vem som egentligen bestämmer i Socialdemokraterna.

upp 2

2-magdalena-andersson

Magdalena Andersson 

Finansminister (S)

Fick vind i seglen av en fortsatt högkonjunktur, nedskrivningar av sjuktalen och migrationen under kontroll. I en tid när inte ens oppositionen kan svartmåla svensk ekonomi ser Magdalena Andersson ut att, trots finanspolitikens mindre rörelseutrymme, ha stärkt greppet.

ner 3

3-stefan-ingves

Stefan Ingves  

Riksbankschef

Minusränta, stödköp av obligationer och valutainterventioner. Österbottningen på Brunkebergstorg har fingret på knapparna som styr ekonomin. Snart är Ingves era slut – men tills dess är hans makt svår att överträffa.

upp 4

margot-w

Margot Wallström 

Utrikesminister (S)

Med platsen i FN:s säkerhetsråd säkrad kunde utrikesministern andas ut en aning. Används nu internt för att mobilisera partiet inför stundande kongress och blir en av valkampanjens starkaste namn. Fick oväntad hjälp i Natodebatten från andra sidan Atlanten.

upp 5

5-jacob-wallenberg

Jacob Wallenberg

Ordförande Investor

SAS, Ericsson, ABB – det går väl inte direkt lysande för de bolag han är med och styr. Men i maktdelningen efter faderns död har Jacob Wallenberg stigit fram som familjens odiskutable ledare.

upp 6

6-karl-petter-thorwaldsson

Karl-Petter Thorwaldsson 

Ordförande LO

Så nära kan få stå arbetarpartiet. Är en tydlig debattör som har gjort gemensam sak med listans nummer 19 i frihandelsfrågan. Lyckades i år sy ihop LO-samordningen inför avtalsrörelsen med bland andra listans nummer 52.

ner 7

anna-kb

Anna Kinberg Batra  

Partiledare (M)

Lyckades med hårda nypor både tysta den interna kritiken och ta ifrån Sverigedemokraterna initiativet i migrationspolitiken. Har drivit på regeringen i sin riktning både i försvars- och migrationsfrågan, men kunde ha ett starkare stöd både bland väljarna och i de egna leden.

ner 8

8-jimmie-akesson

Jimmie Åkesson  

Partiledare (SD)

Trots att SD vuxit till att bli ett tredje block i politiken har det senaste året varit problematiskt för Åkesson. Sedan S och M svängt i flyktingfrågan är partiet något kringskuret, och skandalerna i partiet fortsätter att gäcka partiledaren och flyttar det långsiktiga målet – en plats i värmen – längre in i framtiden.

upp 9

9-ylva-johansson

Ylva Johansson  

Arbetsmarknad- och etableringsminister (S)

S-veteranen och arbetsmarknadsministern som i ett svep blev regeringens starkaste efter listans nummer 1 och 2 när hon tilldelades ansvaret för integrationsfrågorna. Har dessutom mandat att lägga sig i miljöpartistiska ministrars viktiga portföljer som bostad och utbildning.

upp 10

10-webb-peter-hultqvist

Peter Hultqvist   

Försvarsminister (S)

Har genom att plocka över tidigare chefen för Försvarsmaktens högkvarter Jan Salestrand till statssekreterarposten säkrat bättre relationer mellan ÖB och regeringen än på vad någon orkar komma ihåg. Står nära listans nummer 1 och får starkare position i och med det oroligare omvärldsläget.

ny 11

11-webbisabella-lovin

Isabella Lövin 

Klimat- och biståndsminister (MP)

När den politiska kometkarriären kröntes med språkrörsposten tidigare i år stod Femenaktivisten Jenny Wenhammar som enda motkandidat. Har fått en mer framskjuten position både formellt och informellt, trots att titeln vice statsminister är av mer ceremoniell karaktär.

ner 12

17-webb-annie-loof

Annie Lööf 

Partiledare (C)

Den i alliansen som med störst nöje läser opinionsundersökningarna. Har framgångsrikt stakat ut en egen retorisk väg i höstens hetaste politiska fråga, men sätter (alliansens möjlighet till) maktövertagande högre än öppnare gränser.

upp 13

13-webb-anders-ygeman

Anders Ygeman 

Inrikesminister (S)

Ygemanian har stillats något sedan flyktingkrisens mest intensiva dagar men han är utan tvivel ett av regeringens starkaste kort. Utnämningen till S-ordförande i Stockholms stad ses dock av många som ett tecken på att det inte är allra högst upp han är på väg.

ner 14

14-webbjan-bjorklund

Jan Björklund 

Partiledare (L)

Liberalernas ständige sekreterare, förlåt, partiledare ser inte ut att ge sig trots svajigt stöd i opinionen. Med ett starkt grepp om partiorganisationen och sina oräkneliga högskolepoäng i politiskt spel ser han ut att ha gått stärkt ur den senaste dusten med listans nummer 36.

upp 15

15-webb-emma-lennartsson

Emma Lennartsson  

Statssekreterare statsrådsberedningen 

Runt Göran Persson fanns ett tajt sammansvetsat team. Runt listans nummer 1 finns Emma Lennartsson. Hon är mäktigast bland tjänstemännen, sitter med på VU-möten och tar mer hänsyn till opinion och expertis än ideologisk övertygelse.

upp 16

16-webb-marcus-wallenberg

Marcus Wallenberg 

Ordförande SEB, Saab  

Wallenbergarna må vara medskyldiga till Ericssons dikeskörning, men de är bättre på opinionsbildning än att driva företag. När sfärens starke man vill något lyssnar både politiker och näringsliv.

ner 17

17-webb-jonas-sjostedt

Jonas Sjöstedt  

Partiledare (V) 

Efter att decemberöverenskommelsen föll hände egentligen inte så mycket alls med den parlamentariska situationen, Vänsterpartiet har fortsatt stort inflytande över budgeten. Också i vinster i välfärden har V-ledaren vunnit symboliskt även om riksdagen sätter stopp.

ner 18

webb-fl

Fredrik Lundberg 

Ordförande Industrivärden, vd Lundbergföretagen

Tog makten över Handelsbankssfären och basar över Industri- och fastighetssveriges största portfölj. En mini-Wallenberg men med svagare politiskt nätverk, inte minst för att han är mer kontroversiell på vänsterkanten.

ny 19

19-webb-ann-linde

Ann Linde 

EU- och handelsminister (S)

Efter åratal i bakgrunden steg den nya handelsministern in i rollen som ansvarig för flera av regeringens mest prioriterade frågor. Tillsammans med ständige följeslagaren Oscar Stenström styr hon arbetet mellan flera departement om hur Sverige ska positionera sig i den nya unionen.

upp 20

20-webb-morgan-johansson

Morgan Johansson

Justitieminister (S) 

Har länge drivit en hårdare linje i migrationsfrågorna, delvis i opposition mot det andra regeringspartiet. I och med flyktingkrisen hamnade Skåne-veteranen från justitiedepartementet mitt i händelsernas centrum.

ny 21

21-webb-lars-idermark

Lars Idermark 

Ordförande Swedbank, vd Södra Skogsägarna

Södra Skogsägarnas vd blev ordförande för Swedbank när Anders Sundström jagades bort (från banken och den här listan). Mäktig men färglös direktör som tjänat kooperativa, statliga och privata intressen. Bra kontakter inom S-rörelsen.

ny 22

22-webb-alice-bah-kuhnke

Alice Bah Kuhnke

Kulturminister (MP)

Har efter den initiala kritiken etablerat sig som ett av de mer profilstarka statsråden. Presenterar utredningar av olika slag med samma oförvitliga optimism, oavsett chanserna att förslagen passerar riksdagen. Något som verkar löna sig internt i regeringen där anseendet växer.

upp 23

23-webbmax-elger

Max Elger

Statssekreterare finansdepartementet

En finanspolitisk hök med enorm makt på finansen och alltså i regeringen. I en tid där budgeten är det säkraste sättet för regeringen att få igenom sin politik är det inte många vägar som inte bär hit. Sköter grovgörat åt listans nummer 2.

ner 24

24-webb-mattias-karlsson

Mattias Karlsson

Gruppledare (SD)

Gruppledaren i riksdagen och SD:s strateg har tagit ett steg tillbaka sedan listans nummer 8 kommit tillbaka från sjukfrånvaron, men tillhör fortfarande den något decimerade skaran i partiets yttersta toppskikt.

upp 25

25-webb-ardalan-shekarabi

Ardalan Shekarabi 

Civilminister (S)

Viktiga profilfrågor som regler för offentlig upphandling, där han dessutom tog debatten mot Jimmie Åkesson och straffades av nättrollen men stärktes internt. Att det var Shekarabi i stället för ansvarig minister som tog initiativ i frågan om tiggeriförbud bör ses som ett styrkebesked.


upp 26 Mikael Damberg 

Näringsminister (S)

Blev genom regeringsombildningen av med handelsfrågorna, och med det mycket av medieutrymmet. Står ändå listans nummer 1 nära; trots att gruppledarposten inte längre är hans finns Damberg kvar i partiledningen som nu utökats till en bordsbokning för fem.


ner 27 Tomas Eneroth  

Gruppledare (S)

Den tidigare metallaren och gruppledaren i riksdagen jobbar lojalt vidare och tar partiets konflikter både internt och externt. I år har det handlat mycket om att inte låta listans nummer 7 komma undan regeringsfrågan och eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna.


upp 28 Cecilia Malmström 

Handelskommissionär, EU 

Som kommissionär har hon en av de mäktigaste positionerna en svensk politiker kommer i närheten av. Trots bakslagen i frihandelsavtalen och stark kritik mot kommissionen stärks vikten än mer med en ny amerikansk stab och stundande brexitförhandlingar.


ny 29 Helene Hellmark Knutsson 

Minister för högre utbildning och forskning (S)

Stark position inom Socialdemokraterna med ordinarie plats i partistyrelsen. Fick rycka in och tillfälligt sköta Aida Hadzialic uppgifter efter att hon kört rattfull och valt att lämna regeringen.


samma 30 Richard Jomshof 

Partisekreterare (SD)

Har i rollen som SD:s partisekreterare stött på en del problemformuleringsproblem. När riksdagens andra partier kovände i flyktingfrågan och slet till sig initiativet var Sverigedemokraterna inte längre ensamma om sin profilfråga.


upp 31 Peter Wolodarski

Chefredaktör Dagens Nyheter 

Draken på Kungsholmen sprutar eld igen. Under Wolodarskis ledning har statssekreterare och riksrevisorer avsatts på löpande band. Tidningens förbättrade ekonomi stärker ytterligare hans maktbas.


ner 32 Tomas Tobé

Partisekretare (M)

Moderaternas partisekreterare är en av DÖ-skaparna som trots dess nedläggning fortsatt har stor påverkan på politiken som klubbas genom riksdagen. Står listans nummer 5 nära och har goda kontakter över blockgränsen.


upp 33 Anna Ekström

Gymnasieminister (S)

Personifierar gott anseende över blockgränsen, sällan har oppositionen haft mindre negativa omdömen vid en ministertillsättning. Klättrar på denna lista i och med sin nya roll men har sedan utnämningen hållit låg profil.


upp 34 Ulla Andersson 

Riksdagsledamot, ekonomisk-politisk talesperson (V)

Rak och tydlig vänsterpartist som respekteras även i oppositionen och som under året kunnat räkna hem stora avtryck i budgeten. Detta tack vare överenskommelsen med regeringen om vinsterna i välfärden.


ner 35 Ebba Busch Thor

Partiledare (KD)

Hon kämpar i motvind och har under året försökt sig på både hårdare och mjukare tag men har i stället fått se Moderaterna locka tillbaka de missnöjda högerväljarna. Men Kristdemokraternas kris gör partiet till en svårtydd spelare i regeringsfrågan, något som lite oväntat ger mer makt åt KD-ledaren.


upp 36 Birgitta Ohlsson

Riksdagsledamot (L)

Liberalernas mest bångstyriga röst har under året inte gjort uppror en utan två gånger och gått i tydlig kollissionskurs med listans nummer 14. Bråket ledde till marathonmöten och avgångskrav från ena hållet, men starkt stöd från det andra. I avvaktande läge mellan boksläpp och nästa karriärsdrag.


ner 37 Gustav Fridolin

Utbildningsminister, språkrör (MP)

Lyckades klamra sig fast vid språkrörsposten trots förtroendekrisen men har sedan dess fört en alltmer anonym tillvaro. Har dessutom fått en överrock på utbildningsdepartementet i listans nummer 9.


upp 38 Elisabeth Svantesson

Riksdagsledamot (M)

Raketkarriären fram till ministerposten fortsätter på rak bana även i opposition. Står nära listans nummer 7 och är den drivande kraften bakom Moderaternas nygamla flyktingpolitik. En teknokratiskt lagd politiker med begravda utredningar i bakfickan att hämta inspiration från.


ny 39 Harry Flam

Ordförande Finanspolitiska rådet 

Frispråkig ekonomiprofessor som tagit över ordförandeklubban i Finanspolitiska rådet. Sågade genast höstbudgeten och anklagade regeringen för att vara slösaktig.


ny 40 Ulrika Modéer 

Statssekreterare utrikesdepartementet 

Har en sällsynt förmåga att ta sig fram i UD:s snåriga informella maktlager. Hade en avgörande roll när listans nummer 11 lyckades sätta ett tak på avräkningen av biståndet.


samma 41 Ulf Kristersson 

Riksdagsledamot (M)

Reinfeldts forna fiende togs in i värmen av sin tidigare antagonist. Och stannade där. I dag rattar han Moderaternas ekonomiska politik med starkt förtroende från listans nr 7.


ny 42 Peter Eriksson

Bostadsminister (MP)

Språkröret från partiets glansdagar gjorde comeback och blev minister igen, dessutom med ansvar för det 70 år gamla härjet som kallas bostadspolitik. Men trots gott anseende över blockgränsen ser bostadssamtalen se ut att ha gått i stå.


ny 43 Annika Strandhäll 

Socialförsäkringsminister (S)

Har gott anseende i regeringen och bjuds gärna in till Socialdemokraternas verkställande utskott för dragningar. Hyllas för sina riksdagsdebatter men åkte på bakslag i med förslaget om hälsoväxling för att minska långtidssjukskrivningarna som drogs tillbaka.


upp 44 Annika Söder

Statssekreterare utrikesdepartementet 

Bakom listans nummer 4 står en tidigare toppdiplomat. Har omvandlat den feministiska utrikespolitiken till faktisk handling. Med en nyckelposition i arbetet med att sätta Sverige på plats i FN:s säkerhetsråd kunde hon i år även sätta den fjädern i hatten.


upp 45 Tove Lifvendahl 

Politisk chefredaktör Svenska Dagbladet

Hennes ledarsida sticker ut hakan i frågor som migration och integration. Har starkt anseende på andra sidan blockgränsen. Fick agera politisk ballast i SVT:s dokumentärserie »Resten av Sverige« om den svenska landsbygden.


ny 46 Daniel Ek 

Grundare och vd, Spotify

Det svenska näringslivets klarast lysande stjärna. Spotifygrundaren har blivit de nyfödda och ännu ofödda företagens röst i Sverige. Sätter press på politikerna – oavsett om det handlar om bostadsfrågan eller optionsbeskattning.


ny 47 Urban Hansson Bruzewitz 

Generaldirektör Konjunkturinstitutet

Konjunkturinstitutets nye generaldirektör piskar listans nummer 2 att hålla i pengarna och varnar samtidigt svenskarna för att bostadspriserna kan vara på väg att sjunka. Efter jobbet som budgetchef på finansdepartementet granskar han nu sina gamla kolleger.


ny 48 Ibrahim Baylan

Energiminister (S)

Energiministern strålade i kapp med solen när den blocköverskridande energiöverenskommelsen var klar. Huvuduppgiften som minister var säkrad, och en viktig prestigevinst för listans nummer 1 i hamn.


upp 49 Jan Nygren

Ordförande Försvarets materialverk 

Karriärsbanan inkluderar såväl S-statsråd som Saabdirektör.  Har sedan något år tillbaka stannat till vid ordförandeposten i statliga FMV. Men vissa saker förblir desamma, han avgör vilka materielbeställningar Försvaret behöver, nu som då.


ner 50 Eva Nordenmark

Ordförande TCO 

Basar över tjänstemännen. Stark opinionsbildare som aldrig missar ett tillfälle att synas i medierna.


ny 51 Micael Bydén 

Överbefälshavare

Den nye överbefälhavaren har stärkt sin roll under året som präglats av en alltmer orolig omvärldsbild. Bydén fortsätter tidigare ÖB Sverker Göransons offentligt kritiska förhållningssätt, om än inte lika aktivistiskt som sin föregångare.


upp 52 Anders Ferbe 

Ordförande If Metall 

En kvart i kvartetten som kallas Lilla gruppen, den som möts före arbetarpartiets VU-möten. Lika starka band till listans nummer 1 som egen agenda. Lyckades ena LO-samordningen tillsammans med bland andra listans nummer 6.


ner 53 Per Bolund 

Finansmarknadsminister (MP)

Lyckades till slut ena riksdagen kring ett mandat för Finansinspektionen att agera mot skuldsättningen. För sent, skäller kritikerna.


ner 54 Carl Bennet

Ordförande Getinge 

Getinge har haft ett motigt år, men huvudägaren och friherren från Skåne har andra bolag att glädjas åt. Carl Bennets socialdemokratiska sympatier är inte längre lika fullt synliga men han hängde i alla fall med Löfven på krängarresan till Indien.


ny 55 Annika Falkengren  

Vd SEB

Hon lobbar mot bankskatter och nya regleringar. Falkengren för inte bara SEB:s talan utan alla svenska bankers. Hon är politiskt populär och har lagstiftarnas öra. Numera sträcker sig hennes nätverk långt bortom Sveriges gränser.


ner 56 Thomas Mattsson

Chefredaktör Expressen

En till synes outtröttlig motor i mediesverige som fått Bonniers tillåtelse att storsatsa på webb-tv och med det skrämma slag på TV 4:s nyhetsledning. Åker dock ned något på denna lista efter medieuppgifter om en redaktion som går på knäna eller hoppar av i farten.


ny 57 Anders Lindberg  

Tf politisk redaktör Aftonbladet

Få är Twitterbråken som den tillförordnade chefen för Aftonbladets ledarsida ryggar för. Med sitt specialintresse försvaret retar han upp, men åtnjuter också respekt på motståndarsidan. Är en flitig gästtalare där försvarsintresserade möts.


upp 58 Irene Wennemo 

Statssekretare arbetsmarknadsdepartmentet 

Som statssekreterare till listans nummer 9 förstärks denna utredarnas utredares roll än mer med utökat helhetsansvar över integrationen. Med erfarenhet i olika sfärer har hon gott anseende inte bara internt utan även i medier och över blocken.


ner 59 Anna Dahlberg  

Chef för ledarredaktionen Expressen

Expressens ledarchef räds inte röra sig över det politiska landskapet och slakta heliga kor åt både höger och vänster. Mest ihållande kritik har den förda migrationspolitiken fått, den  vändning nämnda djur gärna ägnar sig åt.


 ny 60 Anna Johansson   

Infrastrukturminister (S) 

Göteborgs starka kvinna har inte gått lika bra i Stockholm. Som infrastrukturminister har hon kritiserats hårt för ineffektivitet, inte minst internt i regeringen. Dock höll hon sig kvar, trots sin statssekreterares vidlyftiga resande.


upp  61 Erik Nilsson   

Statssekretare utbildningsdepartmentet 

Samordnade flyktingfrågan inom regeringen och var avgörande för hur mottagandereglerna för nyanlända ser ut. Är en lugnande kraft internt. Bytte i år departement, från listans nummer 9 till listans nummer 33.


ner 62 Leif Johansson 

Ordförande Astra Zeneca och Ericsson 

Har fått utstå hård kritik för hanteringen av Ericsson. Inte minst efter debaclet med Hans Vestbergs avgång och den segdragna rekryteringen av efterträdaren Börje Ekholm. Resan mot pensionen har börjat.


upp 63 Karolina Ekholm 

Statssekreterare finansdepartementet

Viktig rådgivare till listans nummer 2. Stärker regeringen mot ekonomerna och har gott anseende över hela det politiska spektrumet.


ner 64 Per Ängquist

Statssekreterare hos miljöminister Karolina Skog

Det har varit ett tufft år för Miljöpartiet. När språkrör gråter på pressträffar vet man att statssekreteraren på samordningskansliet haft det ännu värre. Har mycket stort inflytande i partiet men tappat något under året vilket leder till en lägre placering.


ner 65 PM Nilsson 

Politisk redaktör Dagens Industri  

En politisk fyr för näringslivet. Sticker gärna ut hakan i frågor som migration och integration och har blåst liv i en ledarsida som tidigare var ganska sömnig.


ner 66 Lena Micko

Ordförande SKL 

Ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting och ordinarie ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.


ner 67 Peter Wallenberg junior 

Ordförande Knut & Alice Wallenbergs stiftelse 

Efter faderns död fick »Poker« en mer tillbakadragen roll som ordförande för den största Wallenbergstiftelsen. Han är dock den i familjen som kanske mest ägnar sig åt nätverksbyggande, med exklusivt årligt maktmingel.


ner 68 Oscar Sjöstedt

Riksdagsledamot (SD)

Har fått alltmer inflytande över policy och står för den högergir SD:s ekonomiska politik har tagit. Verkar dock ha problem med nazianstruket umgänge, sprit och svårt att säga nej till tjejer som vill gå på vit makt-konsert.


ny 69 Carl-Johan Bonnier 

Ordförande Bonnier

Fjolåret blev historiskt för Bonniers. För första gången gjorde familjeföretagets fastighetsdel störrre vinst än medieverksamheten. Tidningsdrakarna har alltså krympt ordentligt, men än har de stor makt i det svenska samhället.


ny 70 Mia Brunell Livfors

Koncernchef Axel Johnson 

Hon har bytt Stenbecksfären mot ett annat familjeimperium. Som vd för Axel Johnson-koncernen har hon makt över vad många konsumenter stoppar i varukorgen och sitter på ovärderliga kunduppgifter.


upp 71 Carola Lemne 

Vd Svenskt Näringsliv 

Bedriver maktspel och intriger på Uppsala universitet. Heller inte okontroversiell inom Svenskt Näringsliv. Stolen hon sitter på ger stor makt när striden om vinster i välfärden nu går in i sin tredje akt.


ner 72 Pär Boman  

Ordförande Handelsbanken  

Han styckar SCA och kickar vd:n i Handelsbanken. Pär Boman ligger inte på latsidan. De senaste två åren har han varit med om att byta chefer på över 20 tunga poster i näringslivet.


ny 73 Börje Ekholm   

Vd Ericsson  

Han var egentligen inte sugen på jobbet som Ericssons vd. Men wallenbergarna har gjort honom rik – så nu var det dags att betala tillbaka. Turerna kring tillsättningen avslöjar den tilltro sfären känner. Slutar samtidigt som styrelseordförande för Nasdaqbörsen.


ner 74 Karin Wanngård   

Finansborgarråd Stockholm (S)  

Tog tillbaka makten över huvudstaden som alltmer fungerar som en stat i staten. Är ingen stor makthavare i partiet, men tog några steg in på den nationella arenan när hon startade en debatt om kommunsammanslagningar och höjde rösten om tiggeriförbud.


upp 75 Emil Källström   

Riksdagsledamot (C)  

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson är en politisk broiler och för debatten i riksdagen med säkerheten djupt rotad i centeradelns norrländska mylla. Självklart framtidsnamn som står sig väl med listans nummer 12.


ny 76 Lena Baastad Rådström   

Partisekretare (S)  

Socialdemokraternas partisekreterare har sålts in som "valvinnare". Har tagit kommando internt men den största prövningen har just börjat.


ner  77 Aron Etzler 

Partisekretare (V)  

Är nummer 17:s högra (eller snarare vänstra) hand. Stärkte sitt anseende över blockgränsen med boken »Reinfeldteffekten« om de Nya Moderaterna och har lyckats behålla det.


ny 78 Håkan Buskhe

Vd Saab

Försvarskoncernen Saabs vd har inte bara lyckats rekrytera Reinfeldts statssekreterare Gunnar Wieslander, utan även en strid ström generaler och överstar med Försvarsmaktens materielplanering i gott minne. Med stor förståelse hos listans nummer 49 ökar inflytandet.


ny 79 Cilla Benkö 

Vd Sveriges Radio 

Public service-chefen som tar debatten om de fria mediernas betydelse. Fick under hösten Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv, för sitt arbete med ett jämställt SR.


ny 80 Helena Stjernholm 

Vd Industrivärden

Den självständige östeTog över vd-posten i maktbolaget Industrivärden för ett år sedan. Och bra går det med innehav som SHB, SCA, SSAB, Skanska och Skandia. Den krisande telekomjätten Ericsson är ett av få sänken i portföljen.


ny 81 HG Wessberg  

Förhandlingsperson Sverigeförhandlingen 

Fredrik Reinfeldts förre statssekreterare ritar nya väg- och järnvägssträckningar för hundratals miljarder kronor. M:s plötsliga omsvängning i frågan kan göra jobbet svårare, men någon urspårning lär det inte bli. Många av projekten är i stort sett påbörjade.


ny 82 Amanda Lind 

Vd Industrivärden

Ses som en enande kraft mellan filosofer och praktiker. Men med en utbrytargrupp i riksdagen kämpar hon på med förmaningar om att partiet, som från början skulle rösta efter eget huvud, inte kommer någonstans om alla ror åt olika håll.


ner 83 Göran Persson  

Seniorkonsul JKL 

Massmediernas politikorakel väljer sina tillfällen väl att komma upp till ytan. Med en ny amerikansk president var det inget, Persson skulle sova gott, men såg samtidigt stora behov av mer pengar till försvaret nu, med försvarskoncernen Saab som uppdragsgivare och allt.


ner 84 Pär Nuder  

Ordförande AMF, Tredje AP-fonden 

Den tidigare finansministern fortsätter att bygga maktbas i näringslivet och dess gränsmarker till politiken.


samma 85 Marie Ehrling   

Ordförande Telia Sonera 

Hon överlevde regeringsskiftet och sitter kvar på statens mandat i telefonijätten. Tog i våras också över klubban i Securitas efter Melker Schörling.


ny 86 Antje Jackelén 

Ärkebiskop 

Makten över organisationen har hamnat hos anonyma byråkrater. Men ärkebiskopen är kyrkans röst. Och den som talar för landets alltjämt största medlemsorganisation har stort inflytande på samhällsdebatten.


ny 87 Lena Mellin 

Inrikespolitisk kommentator  

En av Aftonbladets flitigaste. Har analyserat politik för tidningen i flera decennier och är ställföreträdande utgivare. Dock har kritiken mot skärpan i analyserna ökat under året.


ner 88 Kung Carl XVI Gustaf 

Statschef   

Förra året var hektiskt med saudiskt brev, prinsbröllop och kungliga bebisar. På sistone har det blivit lugnare, men inflytandet i viktiga processer inom politik och näringsliv finns kvar.


ny 89 Stefan Lindskog

Ordförande Högsta domstolen 

Under året har Högsta domstolen oförtrutet fortsatt sin aktivistiska linje – en linje som Stefan Lindskog under flera år starkt har bidragit till. I våras blev han också ordförande för HD. Det är rent praktiskt ingen större förändring, men likväl en god illustration över hans inflytande. Ledaren för justitieråden har också ett osannolikt nätverk, såväl inom juridiken som näringslivet.


ner 90 Ingemar Hansson 

Generaldirektör Skatteverket 

Överlevde Panamahärvan, då han och överdirektör Helena Dyrssen försökte varna en tidigare arbetskamrat för att han granskades av SVT:s »Uppdrag granskning«.  Skatteverket är och förblir en maktbastion i kungariket, med sina långtgående tolkningsmöjligheter.


ner 91 Cristina Stenbeck 

Huvudägare Kinnevik 

Beslutet att flytta hem är viktigare än många kanske inser för Sveriges roll som storspelare i den digitala affärsvärlden. Fick en politisk dörröppnare av megaformat med rekryteringen av förre finansministern Anders Borg. Lämnade över Kinnevikklubban i våras – men sitter fortfarande på makten.


ny 92 Tobias Baudin 

Ordförande Kommunal

Förre viceordföranden för LO har efter Kommunalskandalen tagit över LO:s största förbund. Har visat en tydlig ambition att sätta strålkastarljus på medlemmarnas intressen men måste nu också visa på resultat i avtalsrörelsen.


ny 93 Anna Wikland 

Affärsområdeschef Google 

Världens mäktigaste företags Stockholmskontor är ett maktcentrum. Sverigechefens star power gör henne till ett bollplank och en  samtalspartner för politiker.


ner 94 Alice Teodorescu

Politisk redaktör Göteborgsposten 

De borgerliga opinionsbildarnas »enfant terrible«. Svängde liberala GP åt höger och är en av de mest högljudda rösterna i migrationsdebatten.


ner 95 Stefan Persson

Ordförande Hennes & Mauritz 

Med 70 procent av rösterna har mr HM total kontroll över ett av Sveriges viktigaste företag, både ekonomiskt och imagemässigt. Stort nätverk i näringslivet. Lägger sig sällan i men när det händer lyssnas det.


ny 96 Anders Borg 

Vice ordförande Kinnevik 

Han hjälper amerikanska jätten Citi Group att hitta lovande techbolag i Norden. Han hjälper Cristina Stenbeck att öppna dörrar i politiken. Han har uppdrag för World Economic Forum. Frågan är hur länge den förre finansministern kan sitta på alla stolar; konflikten mellan framförallt Kinneviks och Citi Groups intressen känns uppenbara.


ny 97 Sven Hagströmer 

Finansman

Han har slutat flyga flygplan (med sig själv som pilot). Han har gjort slut med Mats Qviberg. Men den samhällsengagerade draken Sven Hagströmer är och förblir en av de mest inflytelserika svenska näringslivsprofilerna i Sverige.


ny 98 Anne Ramberg 

Generalsekreterare Advokatsamfundet 

Att tänka utan politiska skygglappar gör man inte ostraffat i Sverige. Högern skyr henne för hennes försvar av asylrätten och internationella åtaganden. Vänstern för TTIP och kungakopplingarna.


ny 99 Niklas Adalberth 

Medgrundare Klarna  

Klarnas medgrundare, miljardären Niklas Adalberth. Nu ska han bli riskkapitalist. Men inte för att tjäna pengar. Hans stiftelse Norrsken ska lösa de stora samhällsutmaningarna med ny teknik.


ny 100 Hanif Bali  

Riksdagsledamot (M)

Utöver ett starkt inflytande på Moderaternas nuvarande politik i migrationsfrågan har han en särställning i partiet. Det går att flytta på Bali rent fysiskt, men det går inte att räkna bort riksdagsledamotens på egen hand uppbyggda stöd i sociala medier.