Karin Pettersson: Mardrömmen McCain

Text:

Med John McCain som vinnare i tisdagens republikanska primärval i Florida, sitter Mitt Romney knivigt till. Trots att ingen – säkert inte heller han själv – tror att baptistpastorn Mike Huckabee längre har någon chans att kamma hem nomineringen, vägrar han ge upp. Det ställer till stora stora problem för Romney. Han och Huckabee tävlar nämligen om samma moralkonservativa väljare.

Med Huckabee som en splittrande faktor i södern och McCains försprång i nordöst, måste Romney ösa på med pengar för att ha en chans att hämta hem McCains försprång på supertisdagen nästa vecka.

Men Romneys pengar börjar ta slut, och nu måste han välja mellan att ösa in saftigt från egna fickor – eller erkänna slaget förlorat och ge bort segern till John McCain.

Även för Hillary Clinton är McCains försprång en taktisk mardröm. Trots Barack Obamas vinst i South Carolina förra veckan, är hon klar favorit bland demokratiska väljare inför tisdagens 24 delstatsval. Problemet för Hillary Clinton är vad som kommer sen, om hon vinner. Blir hennes motståndare veteranen John McCain är det mycket som talar för honom i höstens presidentval. John McCain samlar och inspirerar de många republikanska väljare som ogillar Bush – och framför allt är han liksom Barack Obama en röstmagnet för oberoende väljare, samt den stora gruppen latinoväljare. 71-åringen neutraliserar dessutom helt Hillary Clintons tal om vikten av erfarenhet.
Följ Super Tuesday på fokus.se

Den 5 februari väljer 24 delstater sin presidentkandidat. På Fokus sitter vi uppe hela natten och servar dig med resultat, analyser och kommentarer.

Läs allt om USA-valet på fokus.se