Karin Pettersson: Valet smutsigare och smutsigare

Text:

John Edwards fick agera kuliss i helgens tv-debatt mellan de tre demokratiska presidentkandidaterna. När han till slut fick en syl i vädret lät han som en grinig treåring: »Den här debatten skulle faktiskt vara mellan tre personer, inte två!«

Det blir allt smutsigare på den demokratiska sidan, framför allt mellan rivalerna Clinton och Obama. En farlig strategi som kan leda till att väljarna helt struntar i att rösta demokratiskt. Veckans käbbel har varit om vem som förändrade USA mest – Bill Clinton eller Ronald Reagan. Obama har uttalat sig positivt om Reagans förmåga att överskrida partigränser, underförstått (men inte så subtilt) är budskapet att han själv skulle kunna göra motsvarande manöver.

Inte oväntat har detta retat Clintonlägret, framför allt Bill själv, till vansinne.

I det republikanska lägret har John McCain fördel efter vinsten i South Carolina i helgen. Nu väntar det viktiga valet i Florida, då Rudy Giuliani kommer ut på banan. Framför allt försvårar det läget för just McCain, som hittills varit ensam om att samla moderata väljare, och låtit Mitt Romney och Mike Huckabee slåss om de moralkonservativa. Efter Huckabees tre raka förluster spekulerar nu amerikanska statsvetare och bloggare i att han fortsätter sin kampanj enbart för att han inte vill att ärkerivalen Mitt Romney ska vinna – och kanske kan han få bli McCains vicepresident som tack.

Följ Super Tuesday på fokus.se
Den 5 februari väljer 24 delstater sin presidentkandidat. På Fokus sitter vi uppe hela natten och servar dig med resultat, analyser och kommentarer.