Eva Sohlman: Robert Shapiro efter Supertisdagen

Text:

Robert Shapiro fd statssekreterare för handelsfrågor under Bill Clinton, professor med inriktning på ledarskap, massmedia, och presidentskap på University of Columbia analyserar läget efter Super Tuesday. Eva Sohlman har pratat med honom för Fokus räkning.

Hur läser du det politiska fältet?

– McCain lyckades inte kamma hem nomineringen och resultaten pekar på att han har allvarliga problem. Partiet är väldigt splittrat och han måste försöka samla det men det kommer inte bli lätt. Han har problem med den konservativa delen av det republikanska partiet. Samtidigt är hans starka kort de oberoende väljarna som befinner sig långt mer i mitten.

Vad kan han göra?

– Han sitter i en prekär situation för han måste attrahera konservativa och det kan han göra genom att plocka en konservativ person som sin vice president, samtidigt måste han försöka behålla de oberoende väljarna.

– Men inget av detta kommer att stoppa honom från att vinna nomineringen. Huckabee vinner endast stater i södern. Det är allt. Romney vinner bara små stater som håller caucus (gammeldags nomineringsmöten). Ingen av dem är starka nog att vinna nomineringen.

– Det är intressant att notera att McCain nu ser ut som en svagare presidentkandidat än man trodde före Supertisdagen. Han kommer vara tvungen att vända sig till någon från södern för att bli starkare. Huckabee hoppas på att få bli hans vice president. McCain har tittat på flera personer i södern. Det finns flera möjligheter som guvernören i Georgia och i Florida. Ett intressant men kanske inte så troligt val vore Jed Bush. Men han behöver inte bestämma sig förrän i augusti och mycket kan hända (New Yorks borgmästare Michael Bloomberg stödde McCain under förra valet och vissa tror att McCain kan utse honom som sin kandidat till vice ministerposten.). Men det finns som sagt var en risk att republikanska väljare stannar hemma den 4e november Det finns ett starkt motstånd mot honom inom partiets bas som befinner sig långt mer åt höger.

Hur ser du på läget bland demokraterna? Det ser mycket jämnt ut.

– Ingen hade en chans till att få ett riktigt försprång före den andra. Hillary ser stark ut på kusterna och Obama i södern och mellanvästern. Han har de så kallade swing states medan hon vann Kalifornien som var den största och viktigaste delstaten att vinna. Hon vann också New York och Massachusetts. Om hon inte gjort det hade det varit ett svårt nederlag. Bland demokraterna ser vi en rejäl demografisk delning. Obama lockar till sig unga, svarta, vita män, välbärgade och högutbildade väljare medan kvinnor, spansktalande, äldre och arbetsklass röstar på Clinton. Men det är inte helt uppdelat. Det är inte så att Clinton helt stänger ute vita män och unga eller att Obama stänger ute spansktalande. Nu pratar många om de två som ett drömpar, d.v.s. att de skulle kunna komma att dela president- och vice presidentposterna.

Hur troligt tror du det är att de skulle göra det?

– Om hon vinner så skulle det vara svårt för Obama att tacka nej till att bli vice president. Ja om hon erbjöd honom jobbet. Han är fortfarande ung och det skulle vara en bra bas att kampanja från under nästa valkampanj. Om han vinner är jag tveksam på om hon skulle ta jobbet som vice president. Jag tror hon skulle tycka att det var under hennes nivå.
Jag tror att hon behöver honom mer än han behöver henne.

Kampen kommer nu att fortsätta mellan Obama och Clinton. Hur stor bedömer du risken att vi kommer få se fler personpåhopp och därmed en växande spricka inom partiet?

– Risken är definitivt mycket stor. Det finns en hel del äldre politiker som tror på att skapa splittringar och att ta i med hårdhandskarna. I Clintons team finns det flera, men Obamas folk är också tuffa och de har blivit tuffare. Vad detta kommer att betyda för partiet är för tidigt att bedöma men jag tror inte att det kommer att splittra partiet på längre sikt. Faktum är att demokraterna är mycket hungriga och har inte varit vid makten på flera år så det finns en stor entusiasm. Splittringen blad republikanerna är mycket större.

Vilken strategi kommer nu Hillary Clinton ha? Hur kommer hon att använda sig av Bill? Tror du hon kommer släppa loss honom igen? Resultatet var i slutändan inte så positiv för henne.

– Det kommer vara svårare denna gång. Det gick ju först bra i New Hampshire men sedan gick han för långt i Syd Karolina. Det kommer vara svårare denna gång för nu är media på spänn och om han säger något kritiskt kommer de hoppa på det direkt.

– Det är anmärkningsvärt att för bara fyra veckor sedan trodde Clintonkampanjen att racet skulle vara över och att de skulle ha säkrat nomineringen. Hillary har fortfarande ett försprång men det är inte så stort som man trott. Man får dock inte glömma bort att hon har två viktiga saker som stödjer henne det enda är att det inom det demokratiska partiet fortfarande finns ett stort stöd och en kärlek för hennes man Bill Clinton. Det andra och det som gör att hon fortfarande ser så stark ut är kvinnorna. Det framhålls inte ofta men en mycket viktig faktor i detta val är det faktum att 56% av väljarna i primärvalen är kvinnor. Så, så länge som hon fortsätter att vinna majoriteten av kvinnor kan hon nog vinna.

Om vi tittar på fortsättningen nu, vilka faktorer och frågor är det som kommer vara avgörande?

– Bland demokraterna kommer det handla om att försöka bredda sin väljarbas och vinna över väljare från de grupper som i högre utsträckning röstar på rivalen. Clinton kommer försöka locka till sig unga och män medan Obama kommer sikta in sig på äldre och kvinnor.

– Men sedan kommer det hända saker som de kommer vara tvungna att reagera på, som exempelvis situationen i Irak.

Vilken sorts ledare behöver Amerika nu?

– Det finns en stor längtan efter förändring och McCain kan inte riktigt erbjuda sig själv som en symbol för förändring. Han vill behålla Bush skattesänkningar och vara kvar i Irak och han har heller ingen plan för sjukvården. Sedan är det så att det är alltid svårt för en 71-åring – han kommer vara 72 vid presidentvalet – att säga att han eller hon står för något nytt. Det är något som gynnar både Clinton och Obama. Men det kommer vara ett tight race. Clinton har ett försprång men vad som kommer att kunna avgöra racet kan vara små saker som ett misstag i en debatt, som hon gjort. Det är så oklart vem som kommer vinna den demokratiska nomineringen att till och med en känd demokratisk blogg hade huvudrubriken ”It is a draw” (fritt översatt: Slumpen avgör). Vad man kan säga är att tiden är på Obamas sida eftersom han bara vuxit med tiden. Han har också mer pengar. Men han har riktiga problem med kvinnor och spansktalande.