Torbjörn Nilsson: Därför ogillar de kristna McCain

Text:

John McCains stora utmaning är att samla de spretiga republikanska väljarna. Timbro-profilen Billy McCormack, som under lång tid följt republikanerna, förklarar McCains dilemma, men också varför republikanen har stora chanser att besegra en demokrat i presidentvalet. Hur splittrade är egentligen republikanerna?
Man brukar prata om tre grupper, samma grupper som Ronald Reagan en gång lyckades samla på 1980-talet. De ekonomiskt konservativa, de utrikeskonservativa och de kristna värdekonservativa som också kallas socialkonserativa. I grova drag kan man säga att många ekonomiskt konservativa har röstat på Mitt Romney, många kristna har gått till Mike Huckabee och John McCain har samlat de utrikeskonservativa.

Men ändå anses McCain vara storfavorit inför kvällen valomgång?
I några stater ser man tecken på att Romney kommer ikapp i opinionsmätningarna, men jag tror ändå på McCain efter den här omgången. Det kanske inte blir helt klart ikväll, men om McCain vinner stort så kommer Romney verkligen behöva ta sig en funderare. Han har ju till stor del finansierat sin kampanj själv, med egna pengar.

Varför ogillar egentligen de värdekonservativa McCain?
Han har motarbetat en del anti-abortgrupper, bland annat i Wisconsin. Och han har kämpat för de homosexuellas rättigheter i vissa sammanhang. Dessutom är faktiskt skatter en stor fråga bland kristna väljare, och McCains sätt att två gånger rösta mot Bush skattesänkningar har gett honom stämpel som svikare.

Vad kan få de värdekonservativa att välja McCain?
Jag tror att kritikerna till slut veknar, helt enkelt. För dem är han ju bättre än Hillary Clinton eller Barack Obama. När McCain väl får nomineringen kommer de tystna. Som McCains mamma sa häromdagen: Ni får hålla för näsan och rösta på min son.

Vilken stat ska man studera för att få vet hur det går för McCain i natt?
Håll inte bara ögonen på Kalifornien utan också på Missouri. Den delstaten har ofta röstat fram den som till slut vunnit på den republikanska sidan.

Kommer nästa president vara republikan?
Jag hoppas på det, men det kan bli svårt. Främst för att Obamas medvind just nu är enorm. Skulle Super Tuesday varit om en vecka hade Hillary förlorat stort.

Och du menar att McCain skulle få det svåra att slå Obama än Clinton?
Ja, frågan om det blir en republikan eller inte avgörs av vem som blir demokraternas kandidat. McCain skulle vinna ett val mot Clinton lättare. Många väljare har 1990-talet i färskt minne och har bildat sig en väldigt negativ uppfattning om Hillary Clinton. Däremot tror jag att en del republikaner i mitten skulle kunna tänka sig att rösta på Obama.

Vilka andra skäl talar för en republikansk president?
Man ska aldrig räkna ut republikanerna. Om de lyckas samlas bakom en kandidat blir de starka. Man får heller inte glömma bort alla staterna mellan Kalifornien och New York. De röstar nästan alltid rött, alltså republikanskt, och det blir en hel del elektorsröster tillsammans. Dessutom skulle McCain, om han blir nominerad, stärkas om det skulle hända något stort i utrikespolitiken.

Så småningom är det ju dags för kongressval också. Vilka utsikter har du inför det?
Där lär det nog bli slakt på den republikanska sidan. Det är en ganska uppgiven stämning, och närmare 30 republikaner har annonserat att de inte tänker gå till omval. Jag tror det blir en ganska stark demokratisk kongress och senat. Så på det sättet skulle det ju skapas en bra balans om det skulle bli en republikansk president.

Kan McCain utnyttja argumentet om balans om han skulle nomineras?
Nej, jag tror inte att det är något som de flesta amerikanska väljare bryr sig så mycket om. Det är nog mest vi nördar som diskuterar sådant.