Torbjörn Nilsson: McCain kan torska på humöret, säger högerhök

Text:

John Fortier, statsvetare med presidentskapet som specialitet knuten till republikanska tankesmedjan American Enterprise Institute i Washington D.C, förklarar för Fokus hur John McCain kunnat göra comeback. Men också varför McCains temperament kan bli ett problem.

Hur är läget i DC?
Bra, tack. Det är en rolig dag det här för såna som oss.

Vinner McCain Super Tuesday?
Det ser verkligen ut som att han kommer få flera stora segrar med sig. Hela primärvalrörelsen har präglats av olika favoriter, massor av kandidater och splittring på den republikanska sidan. Men nu ser det faktiskt ut som vi har en tydlig favorit i McCain.

Vad är det folk gillar hos McCain?
Han har varit kritisk mot Bush på sitt sätt. Han har kritiserat hur kriget i Irak har sköts, inte att vi är där. När det kommer till utrikespolitiken och det militära är han en spännande mix. Han är för kriget, men väldigt mot tortyr. Han bottnar i en egen erfarenhet som krigsfånge där, och folk tror honom när han säger att vi måste ta hand om våra krigsfångar på ett annat sätt.

Han var ju totalt uträknad men har gjort en makalös comeback. Hur gick det till egentligen?
För att vinna det republikanska primärvalet måste du vara en konservativ kandidat i någon mening. Haken i det här racet är att det inte riktigt funnits någon som tillräckligt många gillat. Fred Thompson var på gång, men tappade. Mitt Romney försökte då profilera sig som den värdekonservativa kandidaten. Då kom Mike Huckabee, som ännu mer värdekonservativ. Men ingen av dem har kunnat vinna tillräckligt brett stöd. I luckan mellan dem har McCain nu klämt in sig. Rudy Giuliani drog sig ur och det ökade McCains momentum.

Men varför gillar inte de värdekonservativa honom?
Det är ganska enkelt. Dels för att han är för abort och så vidare, dels för att de inte ser honom som en pålitlig konservativ. Det gör att det kanske inte kommer vara en massa människor i basen som propagerar starkt för honom, men många kommer följa i ledet om han vinner ordentligt i de primärval som avgörs nu. Till hans fördel talar ju karaktären av hjältemod och att han tjänat landet i många år.

Det talas också en del om hans familj på ett sätt som de värdekonservativa kanske inte gillar.
Jo, det är sant att han varit gift två gånger och haft en del problem med familjen. Men det har faktiskt inte varit ett stort problem. Det är ju flera av de republikanska kandidaterna som har ett liknanden läge. I Mitt Romneys stab kör de ett skämt: Mitt Romney är den enda republikanska kandidaten som bara haft en fru.

Men McCain har ju också ett omvittnat häftigt humör. Hur kan det påverka hans chanser i primärvalet, men också i en eventuell kampanj för att bli president?
Han har definitivt ett temperament, det är känt sedan länge i senaten. Han kan gå väldigt hårt fram och bli sur, vilket han också fått en del kritik för. Så det är absolut sant att han brusar upp. Det kan bli ett problem. Han försöker ju sälja in sig som en stabil överbefälhavare och den bilden kan ju försämras av hans humör. Om folk tänker att han inte är ’cool enough for the job’.

I Sverige är det svårt för många att förstå att en republikan faktiskt kan bli nästa president. Berätta: varför kommer en republikan ta hem presidentvalet?
Visst, demokraterna har en del fördelar. Sedan 2006 har atmosfären runt republikanerna blivit sämre. Bush är impopulär, kriget är impopulärt och när folk frågas i mätningar så vinner demokraterna. Men presidentvalet är ett personval. McCain har stark dragningskraft bland oberoende väljare och också bland demokratiska väljare. Jag tror vi får se ett demokratisk år som slutar med en republikansk president.

Vem skulle hans tuffaste motståndare, Obama eller Clinton?
Det där är väldigt svårt att säga, det är väldigt jämnt i när det mäts i opinionen. Clinton mot McCain skulle nog bli ganska jämnt. Hon har en hög lägstanivå. Men det finns en stark kritik mot klanen Clinton som handlar om sätter som de bedriver politik på, att det är mer Machiavelli och spel än politisk innehåll. Mot det skulle McCain kunna framstå som en renare och ärligare kandidat, och kanske också det fräschare ansiktet.

Så Obama skulle bli svårare för McCain?
Nja, antingen eller. Obama kan definitivt vinna stort, men också förlora stort. Han och McCain är varandras motsatser. En ung, en gammal. En väldigt mot kriget, en väldigt för. Och på två helt olika sätt attraherar de oberoende marginalväljarna. Så står de två mot varandra kommer det landa i att handla om ledarskapstyp. Där kan Obama vinna mycket på att han kommer med något nytt, men förlora tungt på bristen på erfarenhet och stabilitet i utrikespolitiken.

Läs också Emma Härdmarks bloggpost från Fokus USA-seminarium i höstas här.