Saudiskt CD-mysterium

Text:

Märklish. Ibland dimper det ner konstiga saker på redaktionen. I dag kom ett brev från ett stort oljerikt land på arabiska halvön. Brevskrivaren ”kindly asks the Fokus magazine for cooperation in publishing the included informations”. Och eftersom de ber så snällt (eller för att det låter som ett förtäckt hot?) kan vi ju inte säga nej.

Avsändaren, Kungliga Saudiarabiska ambassaden i Stockholm, har adresserat brevet till Fokus, och daterat det till Stockhom 13 mars. Men kuveret, med Nobels fredscenters logga, är poststämplat i Norge. Så det verkar som att saudierna av någon anledning har skickat brevet till Oslo, och bett dem vidaresända det till oss.

Men det blir ännu konstigare än så.

I kuveret ligger också en högtidlig cd, på vilken en hemsida med bilder på en massa saudiska gubbar är nerbränd. Hemsidan finns såklart också på internet vilket får en att undra varför de inte bara mailade en länk.

Ambassadens egen hemsida är även den väl värd ett besök. Utan minsta tillstymmelse till information, och med trasig layout man annars behöver tidsmaskin för att stöta på, får den oss att undra om inte Saudiska ambassaden i själva verket är en täckmantel för en betydligt fattigare operation. Eller om det hela är ett raffinerat postironiskt konstprojekt.

Det största mysteriet är dock vad saudierna tänkt sig att vi ska göra med denna information (utöver att publicera den alltså, vilket vi nu lydigt gjort).

Kanske någon kan hjälpa oss lista ut vad som är grejen?

Passa även på att spana in Urban Hamids feta reportage om det surrealistiska stället Saudiarabien.