Bit handen som föder

Text: Martin Ahlquist

Skära ner, styra om, kommersialisera? Vad vill egentligen den borgerliga regeringen med kulturen? Vill de överhuvudtaget något? Fokus kulturredaktör Elsa Westerstad har i veckans nummer gett sig ut på jakt efter den blå kulturpolitiken.

I veckan varnade också Sveriges Radios nya vd Mats Svegfors för urholkat oberoende. Den nya högskolepolitiken har, precis som den gamla, anklagats för att hota den fria forskningen.

Kultur, public service och forskning har ett par saker gemensamt. Alla är beroende av offentliga medel och alla producerar ett sämre resultat om deras verksamhet detaljstyrs av politiker. Självklart måste det ställas tydliga krav på dem som gör anspråk på skattebetalarnas pengar och ansvariga ska ställas till svars om inte målen uppfylls. Men kulturen, forskningen och journalistiken måste kunna planera sin verksamhet med ett längre perspektiv än nästa val.

Varför älskar svenskarna sitt Skatteverk när de avskyr Försäkringskassan? Lisa Bergman ställer myndigheterna mot varandra i en ojämn kamp. Kan SAS verkligen överleva på egen hand? Gamle chefen Janne Carlzon talar ut i Lunch med Fokus.