Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Hacka nyheterna

Vi har fått mycket kärlek för fokus.se den senaste tiden. I höstas fick vi en fin utmärkelse från Internetworld, och folk hör ibland av sig för att beröma och fråga hur vi gjort sajten.

Hela fokus.se är byggd på öppen kod, närmre bestämt WordPress. Makthavare.se, wikin med svenska makthavare använder också öppen kod. Vi har en enorm glädje av att jobba med öppna plattformar. Det ger frihet, trygghet och flexibilitet. Det är superkul att få uppskattning för, och kunna inspirera andra med sitt jobb. Så nu vill vi ge tillbaka lite till de som gett oss så mycket.

Vår ambition är att tillsammans med byrån Good Old släppa WordPress-temat för fokus.se fritt någon gång under våren. Vi vill att det ska finnas tillgängligt gratis och fritt för alla att använda och förändra. Utöver att släppa det till WordPress theme-repository vill vi erbjuda en full setup, en mapp färdigladdad med plugins, mysql-dump och annat som kan hjälpa dig komma igång med att bygga din egen fokus-klon.

Förhoppningen är att temat forkas, moddas, hackas och utvecklas. Och att några av dess avkommor kommer vara grymma nog att ha som alternativa teman på fokus.se.

Vi tror starkt på öppen kod och vill verka nära den svenska WordPress-communityn. Vi vill också ge våra läsare/användare möjlighet att engagera sig och delta inte bara i våra texter, utan även i presentationen av dem.

Jämfört med andra svenska nyhetsmedier är Fokus en liten aktör med förhållandevis små resurser. Friheten i öppen kod gör oss starkare och snabbare än vi annars skulle kunna vara. Och med hjälp från alla WordPressfantaster därute kan vi hacka nyheterna och göra något ännu bättre av det vi har.

Så håll utkik, snart kommer ett fokus-tema till ett WordPress nära dig!

13 thoughts on “Hacka nyheterna

 1. Jonatan Fried skriver:

  @Christofer: Vi ska försöka tajma släppet med ett wordcamp som är tänkt att gå av stapeln i början av maj. Ungefär då alltså.

 2. Christofer skriver:

  Jag är verkligen het på gröten här, men där finns inte möjligen ett datum för när ni planerat att släppa temat?

 3. Jonatan Fried skriver:

  @MKSE: Vårt tema är nog mest användbart på stora installationer med mycket innehåll och intresse för att kunna anpassa detaljer.

  Jag tror inte att det är århundradets grej att kunna personalisera fokus.se, men eftersom det är så enkelt så varför inte ge möjligheten? Även om det bara handlar om att byta färger.

 4. http://MKSE.com - Allt om CMS skriver:

  @Jonatan Fried: Men personliga themes hur är egentligen användingen av dem? Tror de har haft svårt att slå…

  Bakgrundsfärger/bilder däremot fungerar bättre. Men det finns väl redan till WP…

 5. Jonatan Fried skriver:

  @Tomas: Ja, det vore superkul om andra mediehus engagerade sig i wp!

  @MKSE: Vi skulle nog inte byta tema, däremot ge möjligheten till användaren att göra det. Till exempel med en theme-switcher. Tack också för tipset, androida, det kan bli nåt!

 6. http://MKSE.com - Allt om CMS skriver:

  T ex er startside topp div ”main-article” skulle se riktigt snygg ut integrerad med carousel’en i temat Androida, http://web2feel.com/androida/
  (gratis).

 7. http://MKSE.com - Allt om CMS skriver:

  Jag är aningen kluven. När skulle fokus byta en hel WordPress-theme skapad av läsare? Skulle ni inte riskera förtroende hos 98% av läsarna då? Med snöflingor till jul eller?

  Kan ni däremot få communityt att gratis vidareutveckla WP-funktioner som er kommentering, sök samt media/video att bli mer anpassade för Fokus läsare, då har ni lyckats. Och sparat in på nästa Goodold faktura.

 8. Tomas Wennström (whatsnext.se) skriver:

  Helt rätt att bygga sajten på wordpress. Många fler medier borde ta efter. Ser fram emot det fria temat. Idealiskt vore om flera mediehus hjälptes åt att utveckla temat. Det skulle gynna nättidningens utveckling och alla dess aktörer.

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»3:12-reglerna gör folk till skatte­planerande kapitalinkomsttagare«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera