Samhällets sorgliga skamfläck

Text: Elsa Westerstad

»Skäms du för vad du har för sexuell läggning?«

I filmen »Ebbe – The Movie« om bok­förläggaren Ebbe Carlsson som lyckades nästla sig in i maktens korridorer och i slutet av 80-talet bedrev privatspaningar efter Olof Palmes mördare, finns en mycket obehaglig scen. I ett Aktuellt-inslag från 22 juli 1988 pressas han på frågor om sin sexuella läggning. Reportern Jan Scherman – i dag storpotät på TV4 – vägrar att släppa taget om sitt intervjuoffer. Till varje pris vill han få Ebbe att erkänna att han är homosexuell. Detta för tiden bespottade släkte. När det en dryg månad tidigare hade avslöjats att Ebbe Carlsson utrett PKK:s inblandning i Palme-mordet med stöd av justitieminister Anna-Greta Leijon, slog bland annat advokaten Henning Sjöström på den stora fördomstrumman. Han menade att en homosexuell konspiration låg bakom spaningsarbetet.

1980-talet innebar idel bakslag för homorörelsen. Stigmatisering av hiv-smittade följdes av en medial hetsjakt på dem som avvek från normaliteten. Det är lätt att förpassa allt det där till historien. Om vi bara kunde. Men statistik från Brå visar att hatbrotten med homofobiska förtecken ökar i Sverige. Berättelserna om Ebbe Carlsson och Harvey Milk behövs, kanske mer nu än någonsin.
Elsa Westerstad

»Ebbe – The Movie« har premiär på Folkets bio den 28 februari och i april sänds den på SVT. Bakom filmen står Jane Magnusson och Karin af Klintberg.