Redaktionsbloggen

Konkubinens hämnd

Affärsmän, älskarinnor och ond bråd död. I tillväxtens och den ekonomiska krisens kölvatten rapporteras en tragisk historia från Qingdao.

Den ekonomiska krisen slår hårt även mot tillväxtens epicentrum – Kina. Rapporter om 20 miljoner migrantarbetare som återvänder till landsbygden varvas med rapporter om en tillväxt som inte bromsar in och nu inte är högre än ... sex procent. Och från Qingdao, den kinesiska ölens hemstad, rapporteras en tragisk historia som kastar ett obarmhärtigt ljus över tillväxtens baksidor.

2000-talets kinesiska affärsmän håller sig gärna med en eller flera älskarinnor. På Times »The China Blog« berättas om affärsmanen Fan i Qingdao som under de goda åren hade fem älskarinnor. När krisen slog till tyckte Fan att situationen började blir ohållbar. Varje älskarinna kostade i hans fall en månadslön på 800 dollar samt hyran för en lägenhet i stan. Han ville göra sig av med fyra av älskarinnorna och behålla en.

Fan bestämde sig för att ordna en tävling, inspirerad av dokusåporna på tv, mellan hans fem kära. Sällskapsdamerna fick träffa en professionell modellcoach, hålla anföranden, sjunga och tävla om vem som tålde mest sprit, innan han gjorde sitt val.

Efter hård gallring satt nu Fan med en väl vald älskarinna och sade hej då till de andra fyra. Den ratade älskarinnan Yu fick svårt att hitta ett nytt jobb. Hon var outbildad och kom från de fattigaste delarna av Kina dit hon inte kunde tänka sig att återvända. Desperat bestämde hon sig för att hämnas, bjöd Fan och de övriga älskarinnorna på en biltur och körde rakt utför ett stup. Yu dog, de andra klarade sig. En liten berättelse om de små människornas kamp för överlevnad och de stora fiskarnas förmåga att alltid klara sig.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera