Helikopterpengar

Text: Martin Ahlquist

6 000 kronor extra i månaden att leva på tack vare lägre räntor. Ytterligare en tusenlapp i skattesänkning, och så löneökning som verkligen märks eftersom inflationen är i princip noll.

Så kan effekterna av krisen se ut för en medelinkomsttagare som har ett hus i Stockholmsområdet och har rörlig ränta på lånet.

I veckans nummer av Fokus har vi gått på djupet för att undersöka hur »den värsta krisen sedan 30-talet« påverkar samhället och hur olika grupper drabbas och gynnas. Resultaten är på många sätt uppseendeväckande. De specialbeställda uträkningar vi fått från SCB visar att de med allra lägst inkomst och de med de högsta inkomsterna får betydligt mindre att röra sig med. Samtidigt får stora grupper en privatekonomisk förbättring fram till 2010, trots att arbetslösheten stiger dramatiskt. Kris är ett väldigt relativt begrepp!

Ett land som drabbats värre än de flesta av finanskrisen är Estland. Premiärminister Andrus Ansip berättar i en intervju med Fokus att han vill ansluta landet till euron för att få ordning på ekonomin.

Läs också Martin Ådahls Signerat där han kräver laglig nedladdning av filmer för fem kronor styck.