Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Rysk schlagerhumor

»Det enda som fattades var en levande björn ...«

Dagens Nyheters Michael Winiarski imponerades av den ryska pausunderhållningen under EM-schlagersemifinalen i tisdags.

Dessutom slående lik det svenska parodiinslaget »Tingeling« som väckte sådan avsky hos den ryska ambassaden i Stockholm under årets Melodifestival. »Vi kan inte reagera på excentriciteter från några galningar vars Rysslandsfobi snarare borde placera dem på mentalsjukhus än på Globens scen«, sa ambassadens mycket indignerade talesman Anatoly Kargapolov. Kombinationen brunbjörn, några matrjosjkadockor, kosackdansare och kvinnor i tajta stjärnförsedda hotpants må ha varit höjden av dålig smak – och taskig humor. Men så upprörande att man attackerade SVT och krävde en ursäkt. Nej, det var svårt att förstå. Kulturella koder vi inte behärskade?

Men nu bjöd alltså ryssarna själva på en mellanakt lika fördomsfullt utlevande som »Tingeling«. Storsvulstig underhållning där Röda arméns stora manskör kombinerades med några lättklädda kvinnor, ett sovjetiskt Migplan och en rosa stridsvagn.

Därmed var saken utredd: personalen på svenska ambassaden i Stockholm får leva med att betraktas som en samling surmulna själar.

För den ryska självironin lever.

Den 16 maj är det Eurovision Song Contest i Moskva, då Malena Ernman framför sin »La Voix«.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera