Klimataktivism

Text: Claes Lönegård

The Kingsnorth Six kallas de i brittiska medier. De sex Greenpeace-aktivister som i gryningen den 8 oktober 2007 klättrade upp för skorstenen till kolkraftverket Kingsnorth i sydöstra Storbritannien.

Kolkraftverket var gammalt och ägaren eon. ville ersätta det genom att bygga ett nytt på samma ställe. Tillståndet från regeringen förväntades komma vilken dag som helst. Det skulle i så fall bli det första nybyggda kolkraftverket i Storbritannien på 30 år. Fler elföretag stod på kö för att få bygga om eon fick godkännande.

Klättringen tog längre tid än planerat. Väl uppe nio timmar senare, hann aktivisterna bara börja måla sitt sitt budskap till premiärminister Gordon Brown på skorstenen innan skymningen föll. Dagen efter greps de av polis.

Rättegången kom att bli historisk. Aktivisterna anklagades för att ha orsakat skador för 30 000 pund. De försvarade sig med att klimatförändringar skulle ha orsakat än större skador. En av världens främsta klimatforskare – James Hansen – vittnade till deras fördel. Och juryn frikände dem.

Regeringen fick backa.

I dagarna hade dokumentärfilmen om »The Kingsnorth Six« premiär. Det enda som finns kvar av eons planer är en nedgången skorsten på vilken det med stora vita bokstäver står »GORDON«. En passande obelisk för en premiärminister vars dagar tycks räknade efter den senaste tidens skandaler i det brittiska underhuset.