Gåtan Ghezali

Text:

Skyldig eller oskyldig? Svensk taliban eller bara en vilsen kille? Kåren av journalister och debattörer delades snabbt in i två läger när Mehdi Ghezalis öde på Guantánamo blev känt för några år sedan. Den första gruppen ville bara veta vad han egentligen sysslat med i Afghanistan och den andra gruppen intresserade sig nästan uteslutande för hur han behandlats i amerikansk fångenskap.

Efter att det nyligen blev känt att han gripits av pakistanska säkerhetsstyrkor kan man skönja samma mönster, möjligen med den skillnaden att fler nu ropar »skyldig«. Den senaste händelseutvecklingen har skapat fler frågetecken än utropstecken, och gåtan Ghezali förblir en gåta.

Fokus reporter Lisa Bergman har grävt djupt för att beskriva denna tillbakadragne man, vars livsöde löper parallellt med det senaste decenniets geopolitiska händelser. Den som förväntar sig ett tvärsäkert svar kommer att bli besviken – reportaget är tillägnat dem som själva vill försöka förstå.

En liten nyhet. Efter våra redaktions- och utvärderingsmöten skriver vi några rader på redaktionsbloggen. Gå gärna in och kommentera!