Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Bygg en tidningssajt med WordPress – del 1

I denna första del i serien om hur du bygger en tidningssajt med Wordpress reder vi ut några centrala begrepp och förklarar fördelarna med systemet.

Nyligen blev fokus.se utsedd till årets tidskrift i kategorin digitala medier. Vi blev såklart superglada, framför allt för att vi för två år sedan knappt hade någon hemsida alls. Visst fanns en webbplats med det allra nödvändigaste. Kontaktuppgifter, möjlighet att teckna prenumeration och så, men inget innehåll och ingen egentlig idé om vad vi kunde göra med webben utöver att vara där.

Mycket har alltså hänt under de två åren och jag tänkte nu i en serie inlägg berätta vad vi har gjort och hur vi gjorde det.

Den magiska ingrediensen på fokus.se, som skiljer oss från de flesta andra tidningssajter är att den är byggd på öppen källkod, närmre bestämt publiceringssystemet WordPress. Många har hört av sig med frågor om hur det funkar. Vi har märkt av en stor nyfikenhet kring öppna redaktionella system, och många verkar ha tankar på att byta till öppen kod på sina egna sajter. Därför vill vi dela med oss, inte bara av våra erfarenheter, utan även av vår källkod.

Som avslutning i den här bloggserien släpper vi vårt wordpresstema, Fokustema, för nedladdning. Det innebär att alla ni som använder WordPress enkelt kan se hur vi har gjort, och får en stabil, fungerande grund att bygga vidare på och anpassa för era egna behov. Det innebär också att ni som funderar på att byta till WordPress får ytterligare ett incitament att göra det!

Vår förhoppning är att vi blir fler som upptäcker hur bra WordPress är för tidningssajter. Att vi kan dra nytta av den öppna kodens fördelar och dela funktionalitet och erfarenheter med varandra för att bli effektivare och bättre. Men först några grundläggande begrepp.

Vad är det där med öppen kod egentligen?

När kod är öppen innehar ingen upphovsrätten till den. Istället är koden utgiven under en licens som ger dig frihet att kopiera, läsa och modifiera den. Det finns olika licenser för öppen kod, och detaljerna kan se lite olika ut.

Öppen kod i korthet:

  • Inga licenskostnader
  • Inga restriktioner för var och hur koden används
  • Frihet att modifiera och distribuera koden

Ett framgångsrikt program som använder öppen kod är till exempel webbläsaren Firefox.

Om öppen kod är så himla gratis och bra, varför använder inte alla det?

En förklaring som jag tror är ganska vanlig är att folk helt enkelt inte vet att öppna system är så pass bra som de är idag. Många förvånas över att vi lyckas bygga en tidningssajt på ett system som betraktas som ett bloggverktyg.

Eftersom jag själv har begränsad erfarenhet av stängda publiceringssystem, och bara kan gissa varför någon skulle köpa ett sånt så lämnar jag det åt er som upphandlat och jobbat med dem att förklara hur resonemangen har gått. Det vore spännande att höra vad ni säger.

Inom många nischer finns idag öppna alternativ som är vida överlägsna de stängda. Detta är inte sant inom alla nischer, men gällande webbpublicering tror jag absolut att de öppna systemen har förkrossande många fördelar.

Motståndet i korthet:

  • Okunskap
  • Rädsla
  • Fördomar

Det är en djungel av system därute, varför just WordPress?

Den vanligaste frågan jag får om WordPress är "vi vill kunna göra så och så, funkar det med wordpress?". Hittills tror jag aldrig svaret varit nej. Ofta finns rentav smidigare sätt att åstadkomma samma sak inbyggt redan från början. Och gör det inte det finns det tusentals plugins, färdig funktionalitet, som du med några knapptryckningar, utan att skriva en rad kod, kan få upp på din sajt. Och finns inte det så har du frihet att själv skapa funktionaliteten, eller anlita någon av de tusentals wordpresskunniga konsulter som finns att göra det.

Naturligtvis finns det begränsningar, men flaskhalsen är oftare din fantasi, kompetens och kreativitet, ibland tid, med aldrig licenser.

WordPress i korthet:

  • Öppen, lättbegriplig och bra kod
  • Stor och hjälpsam community
  • Överlägsen användarvänlighet för redaktörer och skribenter

Det var allt för den här gången, i nästa del blir det lite mer praktiskt.

Förresten, ställ gärna frågor och sånt om det är något speciellt ni undrar över. Och peppra på med era egna erfarenheter, både av WordPress och andra system. Sist vill jag även tipsa om en wiki som samlar information om ämnet.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera