Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Skrällar på maktlistan

Imorgon torsdag presenterar vi årets Makthavarrankning där de 100 svenskarna med mest makt att förändra Sverige rankas. Men redan nu kan man läsa flera olika nyheter på listan.

Som till exempel att Margot Wallström tappar mark, kronprinsessan Victoria skjuter i höjden och att det personnamn som i alla våra rankningar sammantaget har haft mest makt är Mats. Eller läsa Lena Mellins kommentarer till sin plats på listan. 

Det mest spännande är dock att det sker förändringar även högst upp på listan. Tidigare år har Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kommit etta respektive tvåa,  tätt följda av ett antal verkligt supertunga makthavare. Men i år är det ganska stora förändringar på 10-i-topp-listan, ett par av förändringarna skulle till och med kunna kallas skrällar. 

När vi gör makthavarlistan mäter vi 250 personer utifrån fyra kriterier. Detta system gör inte vår rankning till någon vetenskap, men betydligt mer transparent och konsekvent än de flesta andra maktlistorr. Här på Fokus.se kan du också läsa mer i detalj om hur vi har gjort rankningen. 

Allt med start i morgon alltså.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera