Hur tillsätter man en regering?

Text:

För fyra år sedan lite drygt stängde jag och Martin Ådahl in oss i ett rum och tillsatte en borgerlig regering. Det var då nio månader kvar till valet 2006.

Vi ringde och ringde våra kontakter i de borgerliga partierna och sedan argumenterade vi för och emot olika personer, vilka departement en borgerlig regering skulle innehålla, vilket parti som skulle få vilket departement. Vilka skulle få sitta kvar som gruppledare och ledamöter i riksdagen? Vem skulle bli talman?

Vi vågade inte tro på Anders Borg som finansminister – vilket ju var en stor felbedömning – men vi prickade sjutton rätt sett till den regeringen som Fredrik Reinfeldt sedan utnämnde.

Nu har jag gjort samma sak med Anders Jonsson. Ring, ringt, ringt och sedan lagt pussel. Vilka kommer sitta i regeringen om de rödgröna skulle vinna?

-- Det här är oseriöst, har Jonsson mumlat mellan varven.

Kanske har han haft rätt.

Men att diskutera statsråd har ändå sina poänger. På ett antal sakområden spelar det stor roll vilken person som faktiskt blir ansvarig för frågorna. Och för den större debatten – där en hel del högerdebattörer skrämts med de förre detta kommunisternas inflytande – kan det ju vara relevant att på lite mer allvar fundera över om vänsterpartiet kan få särskilt stort inflytande i en rödgrön regering. Eller miljöpartiet för den delen.

Men visst, den största poängen med att göra en möjlig framtida regering är ändå att ha något att diskutera kring. Så varsågoda, klaga, beröm, berätta vad ni tror att vi har fel i och vilka ni tror kommer att sitta i Sahlins regering. Om de rödgröna nu skulle vinna.