Om sannolikheter

Text:

En lång rad ganska sannolika händelser kan tillsammans leda fram till en mycket osannolik stor händelse. Det osannolika blir på så sätt inte bara sannolikt utan till och med en realitet. Den som beskrivit det här fenomenet allra bäst är förstås Tage Danielsson i sin monolog om kärnkraftsolyckan i Harrisburg.

Den som allra bäst beskriver hur Sverige 200 år efter fälttåget mot Norge återigen är i krig är Fokus reporter Claes Lönegård. I det här numret får du läsa den fullständigt hisnande berättelsen om alla turer som till slut ledde fram till att svenska soldater strider i Afghanistan. Det är väldigt svårt att tro att dagens riksdag skulle fatta beslut om att sända soldater till Mazar-i-Sharif. Men det handlar inte om ett enskilt beslut utan om en lång rad mindre beslut kombinerat med rena tillfälligheter, som till exempel Anders Svenssons historiska frisparksmål mot Argentina i fotbolls-VM 2002.

Det är OS igen. Det är en stor sak – i Norden. I resten av världen rycker man på axlarna över snö- och isspelen. Linda Eriksson berättar om en nordisk angelägenhet.