Dementier och tvättmaskiner

Text:

Ebbe Carlsson var en mästare i genren. Genom att nagelfara DN-journalisten Peter Bratts text om bordellhärvan, eller Geijeraffären, på 1970-talet kunde han hitta mindre detaljfel. Sedan var det bara för Palme och Geijer att dundra på om att texten var felaktig, givetvis utan att säga att allt väsentligt i artikeln var helt korrekt. Dementimaskinen var väloljad.

Dagens varianter av dementimaskinen är givetvis digitala. »Tvättmaskinen«  består av en lös sammanslutning av bloggare varav flera har starka kopplingar till socialdemokratiska partiet. Veckans budskap har varit att Maria Wetterstrands citat i Fokus om att »krossa socialdemokraternas maktmonopol« var från 2002, alltså långt innan partiet lierade sig med s. Uppgiften användes sedan av Mona Sahlin i en tidningsintervju. Saken är dock den att Wetterstrand upprepade sin uppfattning för Torbjörn Nilsson för bara några veckor sedan. Citatet var alltså i högsta grad färskt.

På Fokus är vi noga med att rätta allt som blir galet, även till synes oviktiga detaljer. Vi gör det för att ni som läsare ska kunna vara säkra på att allt annat stämmer och för att ni inte ska förvillas av de som vill blanda bort korten.