Klippa korten

Text:

När dåvarande finansborgarrådet Mats Hulth anklagades för att ha använt företagskortet för privata inköp gjorde han ett sista desperat försök att återvinna förtroendet. Han kallade till presskonferens och inför tv-kamerorna klippte han sönder kreditkorten. När tv-programmet »Lyxfällan« dramatiserar hur den skuldsatta familjen nu äntligen ska ta tag i privatekonomin så sätter programledarna sax och kort i händerna på dem.

Greklands premiärminister Papandreo kommer nog inte att klippa sönder statsobligationer i direktsändning, men han och en rad andra europeiska regeringschefer befinner sig i samma förnedrande situation som Hulth och de överkonsumerande familjerna i »Lyxfällan«. Den som lever över sina tillgångar kommer förr eller senare att bli fråntagen rätten att bestämma över sin egen ekonomi. Lisa Bergman och Cecilia Ezaz-Nikpay berättar om hur en rad länder fastnade i lyxfällan och vad som nu väntar.

Hur i hela världen kan en polischef med intensivt patos för rättvisa och jämställdhet plötsligt vara misstänkt för grova sexualbrott? Anders Sundelin har varit på jakt efter svar på gåtan Göran Lindberg. Trevlig läsning!