Hur var det med tajmingen?

Text:

Fokus artikel om opinionsläget i Sverige inför riksdagsvalet handlar om att socialdemokraterna förlorar på att det är jämnt mellan blocken. Det gäller att pricka in formtoppen till valet.

Saken var bara att det var lite dålig tajming på vår pressläggning. Igår – alltså dagen före den så hett efterlängtade SCB-mätningen som skulle facit på partiernas insatser under ”lilla valrörelsen”. Och det är klart, enligt Murphys förträffliga lag så visar deras resultat inte alls att det är speciellt jämnt mellan blocken, vilket var tesen i vår artikel. Så kan det gå – det går inte att förutspå dessa slagiga opinionsmätningar.

Men två små påpekanden.

För det första är SCB:s mätningar förvisso bättre och mer tillförlitliga än alla andra tillsammans, men som den statliga myndighet SCB är så mal kvarnarna långsamt; den 16 maj hade 70 procent av  intervjuerna genomförts och det var i början av den rödgröna nedförsbacke som andra opinionsinstitut mätt upp.

För det andra så handlar artikeln mycket om sossarnas tapp i opinionen – och det fortsätter. Från mätningen i november har s backat med 3,6 procent och ligger nu på blygsamma 33,8. Det kan fortfarande verka demoraliserande på landets största parti att man backar i mätning efter mätning.