Kampen om tv-soffan

Text:

Texter om upphovsrätt och den digitala utvecklingen blir sällan några riktiga läsupplevelser. Claes Lönegårds och Jonatan Frieds reportage är strålande undantag. Claes berättar historien om filmindustrins och kabelbolagens kamp för att behålla makten över tv-tittarna. Och Jonatan tar er med till fildelningens innersta kärna, till de personer som kallas Scenen.

Efter den svidande valförlusten tävlar nu socialdemokrater om vem som är mest nytänkande, men få tror på någon större förändring. Cecilia Garme förklarar varför det var så lätt för de nya moderaterna och så svårt för de nya socialdemokraterna (publiceras på måndag på fokus.se).

Den rödbruna giftiga sörjan dränker Ungern. Men runt om i Europa finns en lång rad liknande tickande miljöbomber. Emma Härdmark vet var.

Slutligen vill jag passa på att gratulera Anna Rathsman, vinnare av ­Fokus och Canons fototävling »Framtidens fotograf«.