Redaktionsbloggen

Veckans knark

Det blev ett nej till legalisering av cannabis när Kalifornien röstade på tisdagen. Men ja-sidan ger inte upp, de räknar med att komma tillbaka med ett starkare förslag redan 2012.

Även i Colorado hoppas legaliseringsförespråkare vinna gehör om två år. En kampanjsajt har lanserats och det första mötet hålls redan i kväll, den 3:e november.

Demokraterna har också börjat rekognosera inför presidentvalet 2012. De tittar bland annat på strategier för att vinna nödvändiga vågmästarstater som just Colorado och Nevada. Att få igenom folkomröstningar om legalisering av cannabis kan locka unga och liberalt sinnade att gå och rösta, och rösta på demokraterna och Barack Obama.

Hur pass mycket den amerikanska legaliseringsdebatten faktiskt påverkar den svenska och europeiska synen på cannabis återstår väl att se. Om det tvistar olika debattörer, vilket vi skriver om här.

Denna vecka har verkligen gått i knarkets tecken. Dagen innan omröstningen i Kalifornien damp en vetenskaplig studie publicerad i den mycket ansedda medicintidskriften The Lancet ner som ett till synes mycket vältajmat inlägg i cannabisdebatten.

Enligt de brittiska forskarna, som använt sig av 16 olika kriterier, är alkohol sammantaget den absolut farligaste drogen. Den hamnar före både heroin, crack och metamfetamin. Cannabis hamnar efter såväl amfetamin som tobak. Längst ner på listan hamnar LSD och hallucinogena svampar, droger som efter årtionden i kylan åter har börjat figurera i seriös medicinsk forskning, vilket vi skrev om häromveckan.

Alkoholens topplacering på skadeskalan beror bland annat på att den är så spridd och vållar stora skador i missbrukarens omgivning. Sett till den skada som enbart drabbade missbrukaren var crack, heroin och metamfetamin dock mer farliga än alkohol.

Bland de kriterier som användes i bedömningen fanns till exempel ökad risk för förtidig död, minskad mental funktion, risk för familjeproblem och kriminalitet.

Författarna till studien efterlyser nu krafttag för att komma till rätta med det enorma lidande och kostnader som alkoholmissbruk är upphov till, både för enskilda individer och för samhället i stort. Bland annat vill de se en kraftigt höjd alkoholskatt i Storbritannien, samt mer pengar till missbruksvård.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera