Redaktionsbloggen

Kultur i juletider

I brask eller slask, i torrt eller vått – fokus väljer klappar från året som gått.

KULsward

Bok. I skånska svartjorden finns en familjehemlighet, en märklig känsla av exil och utsatthet, och den unga flickan Lo vars relation med Lukas döljer en hel del om vad det är att vara människa. Anne Swärd skrev en stor roman.
»Till sista andetaget« ges ut av Svante Weyler förlag.

KULrebecca

Tv. En 2010-talets »De kallar oss mods«? Ja, en mer tidstypisk och charmig kulturell artefakt är åtminstone svår att finna. I skuggan av arbetslinjen regerar dj-duons motto: »Glida runt, hänga runt, låna pengar.«
»Rebecca och Fiona« visas just nu på SVT Play.

KULprinscharles

Bok. Seriedrottningen Liv Strömquist skärskådar vår förtvivlade strävan efter monogama parförhållanden, korar Sveriges mest älskade torskar och vinnaren i »Vårda en man-VM«.
»Prins Charles känsla« ges ut av Galago.

KULfyraartill_affisch

Film. Flinfånig och supervarm romcom – med den smartaste politiska dialog svensk film producerat på evigheter. Slår all »humor« SVT krystade fram i valrörelsen.
»Fyra år till« går på biograferna just nu.

KULrobyn3

Skiva. Kroppsspråks-trilogin definierade inte bara musikåret – komprimerad kagge, breda dammsugarsyn tar och upphackade virvlar – utan det mesta som hände 2010. Så blev fenomenet Robyn Årets svensk.
»Body Talk« ges ut av Konichiwa Records.

KULladies

Bok. Nörden är en kvinna! ropade tidningen Bang och excentrikern Johan Hakelius med en röst. I »Ladies« genomför tweedkrönikören en underbar historia i populärkultur du inte visste att du var superintresserad av.
»Ladies« ges ut av Atlantis.

KULjamlikhetsanden

Bok. Ett synkroni­serat jämfotahopp bjöd den splittrade svenska vänstern på när Richard Wilkinsons och Kate Picketts bok om jämlika samhällen damp ner. Den politiska diskussionen blev i debatten lite klokare.
»Jämlikhetsanden« ges ut av Karneval.

KULwolfhall

Bok. En cool kostymhistoria av Hilary Mantel som låter dig krypa innanför tagelskjortan på 1500-talets bad boy, domptör och statsman Thomas Cromwell. Flinrolig och faktatät.
»Wolf Hall« ges ut av Henry Holt.

KUL-langlang

Skiva. Det sägs om kinesen Lang Lang att han som liten såg ett avsnitt av »Tom & Jerry« och därefter gav sitt liv till klaviaturet. Konserten från Wien bjuder på perfekt anslag och superba harmonier.
»Live in Vienna« ges ut av Sony.

KULbrodbok

Bok. Tidigare Fokus-medarbetaren Martin Johansson, även kallad Brödjesus, är tillbaka med boken för dem som aldrig hakade på surdegshajpen. Knådfritt och utan krav på dyr maskinpark.
»Enklare bröd« ges ut av Natur & Kultur.

KULsolsidan

Tv. Saltsjöbadens sjukaste och mest skruvade individer blev ett fall framåt för Felix Herngren. Och för svensk humor. Bortom vardagsabsurdismen fanns det ju ett allvar som faktiskt sa något om Sverige också.
»Solsidan, säsong 1« ges ut som dvd-box av TV4 och Noble Entertainment.

KULfreedom

Bok. En Tolstojsk figur knallar i Jonathan Franzens bok runt i Medelklassamerika och reder ut vad livet i imperiet egentligen är. Socialrealistism, klimat, konsumtion och krig, men med ett språk i klass med den ryska förebilden.
»Freedom« ges ut av Farrar, Straus and Giroux.

KULlinnros

Skiva. Oskar Linnros tillverkade snyggaste slisksymfonin av Woody Allens »Annie Hall«, stekte elgitarrerna och visade alla svenska rockmän att piano är det hårdaste av stränginstrument.
»Vilja bli« ges ut av Universal.

KULutrensning

Bok. Kombinationen av nagelbitar-thriller och utsökt språkhantering gjorde Sofi Oksanens två estniska kvinnor till en av årets läsupplevelser. Allt du inte ville veta om Sovjet och dess fall.
»Utrensning« ges ut av Albert Bonniers förlag.

KULcatfish

Film. Ska du bara se en film om det sociala nätverket i vinter, låt det bli »Catfish«, en gripande historia om kärlek, vänskap och Facebook, balanserandes på gränsen mellan dikt och verklighet.
»Catfish« har ännu inte släppts i Sverige men finns – just det – på nätet.

KULgalago

Serier. Galagos väggkalender 2011 signeras Sara Granér – den svenska seriekonstens mästare i absurdism och färgglad övertydlighet. Obs-klassens galnaste, helt enkelt.
Galagos kalender ges just ut av Galago.

KULhappiness

Skiva. Bombastiska rader om livet, Gud och kärleken. Hurts himlagråtade album »Happiness« är en Joy Division och Pet Shop Boys för 2010-talet.
»Happiness« ges av RCA/Sony.

KULlark

Bok. En utvecklingsstörd pojke, hans ansvarstagande storasyster, hans döende pappa i Koreakriget. Nej, det är ingen munter historia Jayne Anne Phillips skrivit, men djupt gripande. Och ljus ändå.
»Lark & Termite« ges ut av Alfred A Knopf.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera