Skvalpvalutor vi minns

Text:

»Skvalpvaluta«, sa Carl Bildt i augusti 1998 och satte därmed en långlivad metafor för svenska kronans öden och äventyr på den internationella valutamarknaden. Varje gång det varit oroligt någonstans på världsekonomins hav har den lilla kronan skvalpat ängsligt. Fram till nu. När land efter land krisar väljer investerare att placera i svenska kronor. Claes Lönegård berättar om en ny ekonomisk era.

Det var inte bara ett antal personer som ställdes till svars när det avslöjades att chefen för Göteborgs bostadsbolag tagit emot byggmaterial av en av de stora byggfirmorna. Göteborgsandan, den fina traditionen att samarbeta smidigt mellan politiken och näringslivet, ifrågasattes plötsligt. Björn af Kleen har grävt ner sig i arkiv och träffat personerna som förvaltar Göteborgsandans arv. Hans berättelse går tillbaka till 1800-talet.

Vem är landets bästa kock? Nästa vecka tävlades om utmärkelsen »Årets Kock« och en sak är säker på förhand – priset går till en man. Linda Eriksson har breddat startfältet och letat reda på de främsta kvinnorna bakom spisen (publiceras på fokus.se på tisdag).