Hemma bäst

Text:

2006 presenterades kommun­rankningen »Här är det bäst att bo« för allra första gången. Sedan dess har undersökningen utökats och förbättrats. Variabler har kastats ut och nya har kommit till. Synpunkter från externa experter har vägts in. Vi har framför­ allt velat sätta större fokus på kvaliteten i skola och omsorg, och mindre på ekonomiska faktorer.

Resultatet av alla dessa förändringar är … att vinnaren 2011 är samma kommun som vann 2006. Josefin Olevik berättar om en kommun som fått mycket gratis men som också satsat medvetet på skolan och på så vis återtagit första­platsen på listan.

Men »Här är det bäst att bo« är mycket mer än en tio-i-topplista. Fram träder bilder av små kommuner med tuffa förutsättningar som lyckas vända på oddsen, av orter som visserligen är väldigt bra att bo på, men svåra att flytta till. Men framför allt: med hjälp av listorna kan du själv se hur just din kommun ligger till i fyra kategorier och 44 variabler.

Det är självklart svårt att avgöra var det är bäst att bo med hjälp av siffror. Men att döma av det stora intresse som vår undersökning möter varje år är det väl värt ett försök. Välkomna in bland kolumnerna!