Redaktionsbloggen

Fotfolksdiplomati i Addis Abeba

I veckan inleddes rättegången mot de två fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien. Sent omsider har vi i media vaknat och sluter upp mangrant bakom Martin och Johan. På plats i rättegångssalen i Addis Abeba fans ett stort pressuppbåd. Men de var inte de enda som kommit dit. I en lika tyst som kraftfull manifestation bänkade sig ett tiotal ambassadörer i lokalen. »Vi är här för att visa solidaritet«, sa USA:s ambassadör till Aftonbladets utsända.

Ända sedan de båda svenskarna greps har vår utrikesminister radat upp märkliga uttalanden. Istället för att slå fast att de är svenska journalister som fängslats när de försökt göra sitt jobb, har han jämställt dem med alla andra svenskar som sitter fängslade utomlands och han har påpekat att de åkt till ett område som UD avråder från. Om detta har jag skrivit i inlägget »Inget utrymme för skitsnack«.

Jens Odlander, Sveriges ambassadör i Etiopien, är enligt uppgift den som övertygade sina utländska kollegor att komma till rättegången. Historien rymmer många diplomater som tagit egna initiativ för att rädda människor. Tack och lov verkar det finnas moraliska och kreativa personer på UD även i dag.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera