Redaktionsbloggen

Hjälp oss, Kina!

Vad göra när pengarna är slut och konkursen lurar runt hörnet? Man går till den som har pengar förstås! Och när det gäller riktigt stora pengar finns det egentligen bara ett alternativ. I veckan har euroländerna presenterat en räddningsfond för Europas skuldtyngda länder på astronomiska 780 miljarder euro. Nu återstår att gå med mössan i handen till de kinesiska ledarna. Samtidigt har Saab återigen rest sig på nio och stapplar vidare med hjälp av, just det, Kina.

I veckans nummer porträtterar Lotta Engzell-Larsson en av huvudrollsinnehavarna i det europeiska skulddramat, den nya chefen för Europeiska centralbanken, Mario Draghi. En akademiker som skriver artiklar tillsammans med ekonomipristagare men som också har ett förflutet på investmentbanken Goldman Sachs, banken som hjälpte Grekland att frisera siffrorna för att komma med i eurosamarbetet.

Johan Anderberg kartlägger den kinesiska bilmarknaden som ska bli Saabs räddning. Gunnar Lindstedt tar sig an en annan svensk näringslivsklenod, Vattenfall. Läs om hur bolaget gick från statlig kassako till att bli regeringens problembarn.

Slutligen vill vi på Fokus gratulera vår krönikör Johanna Koljonen som är nominerad till Stora journalistpriset för att ha startat »prataomdet«.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera