Redaktionsbloggen

Hur tänker en seriemördare?

I veckan sköts två gatuförsäljare från Senegal ihjäl i italienska Florens. Gärningsmannen var känd för sina högerextrema åsikter. För fem månader sedan dödade Anders Behring Breivik 77 människor i centrala Oslo och på Utøya. Hans förvirrade manifest visade på motsvarande uppfattningar om människor med annat ursprung. För ett drygt år sedan greps Peter Mangs i sin lägenhet i Malmö. Han är på sannolika skäl misstänkt för tre mord och 13 mordförsök. Återigen en ensam man med rasistiska åsikter. Det har skrivits oändligt många artiklar om både Breivik och Mangs. Men efter alla fakta om planering och vapen och iskalla siffror om antal dödade och skadade, dröjer sig ändå den grundläggande frågan kvar; vad är det för människor som gör något sådant?

Jesper Huor och Magnus Arvidson har ägnat mer än ett halvår åt att försöka förstå den misstänkta serieskytten i Malmö. Resultatet är ett samarbete mellan Sveriges Radio och Fokus, och framför dig har du tio sidor skrämmande läsning om en ganska vanlig kille som gradvis förändras till en hatisk person. Det är just det vanliga; vännerna, den välstädade ­lägenheten, det till synes välordnade livet, som är så kusligt.

Jacob Wallenberg är en av näringslivets allra mäktigaste personer. I en lång intervju berättar han för Axel Odelberg om sin syn på eurokrisen, misslyckandet med de nya satsningarna och varför han inte ser några nya svenska storföretag.

Det är snart jul och vi har fyllt tidningen med extra läsning. Redaktionen sammanfattar året med hjälp av 111 frågor och svar, och Jens Liljestrand bjuder på en originalnovell som är något av det mest gripande jag läst på länge.

Nu gör vi ett litet uppehåll i utgivningen, men fredag den 13 januari är vi tillbaka. Till dess,

God jul och Gott nytt år.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera