Redaktionsbloggen

Tyskland tar taktpinnen

Ibland behövs det en rejäl kris för att föra utvecklingen framåt. De som vill förvandla EU-samarbetet till Europas förenta stater har i decennier fört en kamp för gemensamma skatter och mer överstatligt beslutsfattande. Men motståndet har varit kompakt från många håll. Inte ens när den gemensamma valutan lanserades blev det någon riktig seger för federalisterna, trots att många ekonomer skakade på huvudet åt idén att ha gemensam valuta utan att ha en gemensam finanspolitik. Men skuldkrisen har förändrat spelplanen totalt. Nu handlar det om att rädda euron, och tidigare otänkbara förslag om kontroll över medlemsstaternas budgetar diskuteras på fullaste allvar. Och när riktlinjerna dras upp är det Tyskland som håller i taktpinnen, berättar Claes Lönegård.

Kommer ni ihåg nyheten om patienter som fick felaktiga provsvar? Cancerfall missades i den patologiska undersökningen. Vår reporter Madeleine Engstrand Andersson kunde inte göra sig fri från frågan; hur kan det gå till på det viset? Efter flera veckors grävande kan hon nu presentera en häpnadsväckande historia.

I veckan har rättegången i Etiopien mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson gått in i ett avgörande skede. För en tid sedan skrev jag ett blogginlägg med rubriken »Inget utrymme för skitsnack«. Orsaken var dels Carl Bildts oförmåga att uttala ett klart och tydligt stöd för svenskarna dels de grumliga diskussionerna om Martins och Johans syften med resan till Ogaden. Vi i media har också anledning att kritisera oss själva för att vi var så sena i starten med vårt stöd för våra kollegor. Men det finns alltid tid för att bättra sig. Uppslutningen av journalister och diplomater i rättssalen i Addis Abeba väcker hopp. I skrivande stund vet vi inte något om när Martins och Johans mardröm kan ta slut, men på Fokus ser vi fram emot den dag vi åter­igen kan jobba med dem.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera