Kan det vara tvärtom?

Text:

Skuldkris i Europa. En nyss framförhandlad finanspakt som leder till hårda besparingar som drar ner konsumtionen, vilket påverkar även den svenska exporten. Resultatet blir tuffa tider för hushållen även här hemma i Sverige. Fast tänk om det är tvärtom?

En ny s-ledare direkt hämtad från facket som inte kommer att avvika en tum från LO:s åsikter oavsett om det gäller a-kassan, arbetsrätten eller skatterna. Fast tänk om det är tvärtom?

Varje gång svaret på en fråga ter sig självklart är det journalistikens uppgift att ifrågasätta och undersöka om det finns bevis för motsatsen. Den här veckan har präglats av tv-bilder från krismöten i Bryssel. Finansministrar och regeringschefer med bekymrade anletsdrag som kliver ur svarta bilar med tonade rutor och i språnget slänger ur sig en kommentar om hur allvarligt läget är. Men vad ska den svenska tv-tittaren göra med den informationen? Dra åt svångremmen så det knakar i lädret? I verkligheten räknar Konjunkturinstitutet med ordentliga förbättringar för hushållen under 2012, och beräkningar som Fokus bett SCB göra visar att alla inkomstgrupper, från den fattigaste tiondelen till den rikaste, får en förbättrad ekonomi. Ibland är det tvärtom.

Stefan Löfven må vara fackföreningsman, men han har tidigare uttalat sig för att behålla den borgerliga regeringens skattesänkningar, och vem var det som höll i taktpinnen när fack och arbetsgivare under den förra krisen kom överens om att sänka arbetstid och löner för att rädda kvar jobb i industrin! Ibland är det tvärtom och i regeringens innersta kliar man sig nu i huvudet för att komma på nya argument när det om bristande ekonomiskt ansvar inte biter längre.

Läs också om hur Rysslands latenta stormaktsdrömmar hindrar ett internationellt ingripande i Syrien. Slutligen lite nyandlighet. Sekulariseringen av Sverige ser ut att ha avstannat. Nu söker sig de unga till religionen.