Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Larmar och gör sig till

Jobba till 75!? Statsministerns skådande in i framtidens arbetsmarknad skapade en tsunami av kritik. Någon påpekade att medellivslängden för män i Pajala är 74,5. Vem ska jobba in det där sista halvåret? Utspelet är väl tajmat med att det orangea kuvertet dimper ner i brevlådan. Ni vet det där brevet som med utvecklad pedagogik och glada färger visar att Pensionsmyndigheten vet lika lite om vår framtida pension som vi själva vet. Även om Fredrik Reinfeldts trevare var av det filosofiska slaget så var ändå budskapet tydligt; räkna inte med att kunna leva gott på pensionen från 65! Ett budskap som passar perfekt för banker och försäkringsbolag som vill sälja pensionsfonder.

Claes Lönegård har granskat hur det egentligen står till med pensionerna. Resultatet talar för att både Reinfeldt och blivande pensionärer kan slappna av. Statens kostnader för pensioner beräknas minska – inte öka – de närmaste  årtiondena även om inte pensionsåldern höjs. Och de dystra siffrorna i de orangea kuverten utgår från att Sverige inte ska ha någon tillväxt alls utöver inflationen. Männen i Pajala kan andas ut, de lär inte behöva arbeta på andra sidan.

Vad är egentligen »den undre världen«? I de senaste veckornas rapportering från Malmö har begreppet använts flitigt. Men vilka är människorna som befolkar denna värld och vad har de att göra med den senaste tidens uppmärksammade mord? Maggie Strömberg reder ut begreppen. Från Malmö är det 151 mil till Luleå där Facebooks gigantiska serverhall nu byggs. Samtidigt förbereder bolaget sin börsintroduktion värd 100 miljarder dollar. Följ med på en svindlande resa från det digitala molnet ner i den norrbottniska tjälen. Missa inte heller Malin Siwes uppgörelse med det svenska säkerhetstänkandet på Signerat. Dags att sätta hjälm på Zlatan!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera