Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Ingen Hammarskjöld i Homs

Om man är välvilligt inställd kan man påpeka att FN ingriper betydligt oftare i dag än under organisationens barndomsår. 80 procent av de fredsbevarande operationerna har utförts efter kalla krigets slut. Men det är en klen tröst för befolkningen i Homs, lika klen som den var för invånarna i Srebrenica och för tutsierna i Rwanda. Claes Lönegård kartlägger det föga smickrande politiska spelet som avgör när FN ingriper och när man inte gör det. Även när organisationen var som allra mest förlamad av stormaktspolitiken lyckades Dag Hammarskjöld manövrera insatser i Suez och Kongo genom säkerhetsrådet. Människorna i Homs hade behövt en Dag Hammarskjöld.

Det spekuleras nu om att de fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye kan komma att benådas inom kort. Allt hänger på  Etiopiens premiärminister Meles Zenawis godtycke. Oavsett hur det går så kvarstår frågan; hur kunde det gå så långt att två svenska journalister dömdes till långa fängelsestraff för att de utförde sitt jobb? Maggie Strömberg har letat efter svaren och hittar en lång rad felbedömningar och en stor portion ren otur.

Ungdomsarbetslösheten har plötsligt blivit en het fråga. Decennium efter decennium har bristen på jobb för unga varit den stora plumpen i protokollen över den svenska ekonomin, men först nu skakar den om både regeringen och oppositionen. Cecilia Garme berättar om det yrvakna famlandet efter goda idéer och varför lösningen ligger närmare dagis än universitetet.

Missa inte heller Malin Siwes stenhårda uppgörelse med hurtbulleriet på Signerat.

– När får vi prenumeranter Fokus som digital tidning till läsplattan? har några av er undrat. Svaret är: Nu! Samma tidning. Samma pris. Läs här om hur du aktiverar Fokus i din Ipad – helt utan extra kostnad. Trevlig helg, oavsett hur du läser Fokus.

One thought on “Ingen Hammarskjöld i Homs

 1. Janicke Johansen skriver:

  Efter att ett par år ha prenumererat på Fokus papperstidning nere från Schweiz var jag förra året glad att kunna börja läsa den på min nyinköpta padda istället. Lösnummerpriset i Qiozk låg på 22kr vilket naturligtvis var betydligt lägre än den veckokostnad jag hade haft dittils; bortsett från att det var skönt att dels säkert få tillgång till tidningen _innan_ helgen, dels slippa kasta den i papperssamlingen efter bara en läsning.

  Häromveckan stoltserade så Fokus inte bara med en upphottad webbsida utan även en prisökning i Qiozk till det nästan dubbla 39kr. Det hade jag kunnat svälja, om man samtidigt liksom fler och fler andra tidskrifter erbjudit en elektronisk prenumeration till rabatterat pris, men icke.

  Istället har Fokus valt det mystiska alternativet att erbjuda pappersprenumeranter gratis tillgång till den digitala versionen. Jag kan inte låta bli att fråga mig vad det ska vara bra för. Har man köpt en läsplatta är det nog oftast för att man vill röra sig bort från pappershantering och porto.

  Jag får i ett samtal, med en förvisso trevlig webbredaktör, höra att någon rent elektronisk prenumeration inte är på gång, utan att jag ju kan välja att köpa en svensk prenumeration och antingen skänka papperstidningen till någon adressat där hemma, eller helt enkelt avsäga mig den.

  Med en veckokostnad på knappt 24kr borde jag kanske vara nöjd med det alternativet men jag kan ändå inte förstå denna vägran att erbjuda en Qiozk-prenumeration – eller varför inte, i likhet med andra tidskrifter, köp direkt genom en lite mer läsvänlig och interaktiv Fokus-app? Men vad vet jag, det kanske inte finns tillräckligt många potentiella läsare i tekniklandet Sverige för att finansiera en sådan satsning också?

  För att göra prenumerationsmystiken fulländad får jag dessutom reda på att jag, om jag nu skulle välja att få papperstidningen skickad till en kompis i en annan stad här nere, till skillnad från vid min tidigare pappersprenumeration skulle vara tvungen att betala prenumerationspris i kategorin ”_utanför_ EU”. Dettta trots att portot mig veteligen fortfarande är detsamma till Schweiz som till övriga europeiska länder, och att tidningar väl borde kunna få röra sig lika fritt inom Schengen som personer, eller är jag fel ute även här?

  Nej, nu när webbsajten blivit så bra är det nästan så jag börjar undra hur mycket extra det är värt att få tillgång till en simpel pdf-version med några få bonus-ingredienter egentligen.

  Trots mitt gnäll på logistiken ska ni dock fortfarande inte tvivla på att jag är nöjd med innehållet i tidningen.

  vänliga hälsningar från Fribourg

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»#Metoo blir partipolitik«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera