Grekland tur och retur

Text:

Eurokris på omslaget igen. Vi ber om ursäkt om det verkar tjatigt men när vi ställde oss frågan »vad är viktigast i veckan« var svaret uppenbart. Det omöjliga kan mycket väl inträffa. Om inte Grekland efter nyvalet får en regering som fortsätter den hårda besparingspolitiken är det svårt att se en framtid för landet i eurosystemet. I det tysta har Europas ledande politiker och centralbankschefer nog levt med tanken en längre tid. Nu uttalas det öppet. Men hur skulle en sådan reträtt se ut? En reträtt från något som sas vara oåterkalleligt. Anders Billing och Cecilia Nikpay tecknar ett scenario som förskräcker. Oavsett om grekerna betalar med euro eller drachmer efter sommaren har de många svåra år framför sig. Man kan förvisso skylla euron för att ha hjälpt Grekland att leva på lånade pengar alltför länge, men att byta valuta löser väldigt få av landets grundläggande problem. Den nya grekiska regeringen, hur den nu kommer att se ut, har att välja på pest eller kolera.

Mer i veckans nummer: Claes Lönegård berättar en smått fantastisk historia om Sveriges okända propagandasoldater som är utbildade i USA och som var med om att fälla Khadaffi.

Hur kan antalet anmälningar fördubblas utan att en enda extra person fälls för brott? Måns Mosesson har, i ett samarbete med Sveriges Radio, skärskådat arbetsmiljöbrotten.

Även schlagermusik kan väcka moraliska frågor. Det har gått 37 år sedan Nationelteatern släppte sin föga tvetydiga låt »Doin the omoralisk schlagerfestival«. I år hålls festivalen i Azerbajdzjan och Maggie Strömberg noterar en tydlig tonartshöjning i debatten.

Våra krönikörer den här veckan är Ulrika Knutson och Thomas Engström. Ulrika tar sig an klasshatets språkbruk medan Thomas skäms över sitt eget sätt att uttrycka sig.