Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Maktfaktorn Metall

Metall vann slaget om LO och en metallare tog även över som ledare för socialdemokraterna. Eller så vänder man på det; både LO och socialdemokraterna har befunnit sig i kris och lösningen har i båda fallen varit att kalla på Metall.

Ända sedan slutet av 1800-talet har fackförbundet haft en tydlig strategi för att vinna makten, berättar Nina Brevinge och Claes Lönegård. Aldrig ta strid om vi inte är säkra på att vinna den, lyder mottot. Bättre att knyta näven i fickorna och långsamt och mödosamt bygga upp en maktbas. Strategin har lett till att Metall sällan behövt strejka för att få gehör för sina krav och på köpet har förbundet i dag ett grundmurat rykte som ansvarstagande. Om Metall talar så lyssnar både politiker och företagsledare. Ernst Blomgren, den som ursprungligen stakade ut strategin, står i dag staty utanför huvudkontoret på Olof Palmes gata och konstaterar nöjt att såväl LO som social-demokraterna och vänsterpartiet leds av hans efterföljande förbundsbröder. Planen är fullbordad efter 120 år.

Riksdagens tredje största parti har kongress i helgen. Miljöpartiet är i dag, trots opinionsmässiga framgångar, utan något egentligt inflytande. Partiet är tillbaka där det befann sig under Göran Perssons regeringstid, konstaterar Maggie Strömberg.

Från USA rapporterar Johan Anderberg om en 81-årig mångmiljardär som är Barack Obamas främsta vapen i höstens presidentval.

Läs också Anders Sundelins stora reportage om släkten Ataseven i Södertälje. Det är en fascinerande berättelse om en familj som dominerar både politik och näringsliv. Inflytandet sträcker sig ända till riksdagen, men den uppmärksammade gängrättegången har kastat ljus på besvärande detaljer om deras verksamhet.

Trevlig helg, trevlig läsning.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera