Glad sommar med extra läsning

Text:

Oavsett om du fått den här tidningen i brevlådan eller direkt i handen någonstans i Almedalsvimlet så kan du nog konstatera att den är lite tyngre än vanligt. Efter det här numret gör vi sommaruppehåll fram till 24 augusti och har därför fyllt tidningen med extra mycket läsning.

Kommer ni ihåg hur det politiska landskapet såg ut för ett år sedan? Håkan Juholt hade bara några månader på nacken som partiledare för socialdemokraterna men marken skakade redan under hans fötter. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kammade hem förtroendepoäng när de pratade om den ekonomiska krisen i Europa och vad andra länder kunde lära av Sverige. Månaderna som följde efter 2011 års politikervecka i Almedalen skulle moderaternas väljarsympatier peka lika mycket uppåt som socialdemokraternas pekade nedåt. Som mest skiljde det tio procentenheter i Reinfeldts favör.

I dag är det som att ingenting går moderaternas och regeringens väg. Oppositionen har repat sig oväntat snabbt, krismedvetenheten går inte att sälja in till vare sig väljare eller borgerliga ledarskribenter och opinionsvindarna blåser i en helt annan riktning. Vad var det som gick snett? Torbjörn Nilsson tecknar statsministerns Annus horribilis.

Det har varit svårt att undgå den ideologiska striden på tidningarnas kultursidor som rasat under våren. Frågan om kulturlivets eventuella vänstervridning har förärats spalt-metrar i dagstidningarna. Vi gav en av kombattanterna, Jens Liljestrand, i uppdrag att intervjua bokaktuella Karolina Ramqvist om makt, normer, feminism och allt annat mellan himmel och jord. Resultatet blev en mycket spännande dialog.

Med detta, och mycket mycket mer, hoppas vi att tidningen ska räcka till flera lata dagar i hängmattan.

Vi på redaktionen vill passa på att tacka alla läsare för en spännande och intensiv vår. Vi ses igen i augusti.

Glad sommar!