Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Visst skvalpar det

Det var ganska länge sedan det talades om kronan som skvalpvaluta. När Carl Bildt myntade uttrycket 1998 var det svårt att föreställa sig att det kunde betyda något annat än att kronan rasar varje gång det skakar till i världsekonomin. I dag är farhågorna de motsatta. Om kronan blir för stark gentemot euron blir det problem för de svenska exportföretagen som i stor utsträckning konkurrerar med europeiska, läs tyska, bolag. Och även utan några valutaskvalp blir det helt omöjligt att hålla den svenska ekonomin på fötter om resten av Europa går in i ett depressionsliknande tillstånd.

Sanningen är nog snarare att hela den svenska ekonomin skvalpar på ett stormigt hav när Europa krisar. Nina Brevinge beskriver det mycket märkliga läge som Sveriges ekonomi befinner sig i just nu. Samtidigt som hushållen fortfarande lever gott visar de senaste veckornas siffror på en spikrak väg mot lågkonjunkturen.

Inte sedan Dag Hammarskjölds dagar har Sverige haft en person så högt upp i FN-huset som när Jan Eliasson om en vecka börjar sitt jobb som FN:s vice generalsekreterare. Kenneth Eliassons (han hette så under första delen av sitt liv) resa till den absoluta toppen är fullständigt fascinerande. Claes Lönegård serverar ett personporträtt utöver det vanliga.

Libanon har under decennier drabbats av andra länders konflikter och nu sprider sig konflikten i Syrien över gränsen. Jenny Gustafsson rapporterar från Beirut.

Varför skjuter poliserna oftare och varför ger man sig in i våldsamma biljakter? Är det kanske för att de gamla vallöftena om fler poliser har lett till mängder av unga oerfarna konstaplar? Maggie Strömberg vet mer.

Vet ni vem som är Sveriges statsminister? Ställ samma fråga om ett par veckor och svaret kan vara vilken minister som helst. -Madelene Engstrand Andersson berättar roliga och hårresande anekdoter om sommarregeringar.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera