Anders Borg prövar något nytt

Text:

Hyllad i rosa, internationella affärstidningar. En som håller hårt i pengarna, som vill spara i ladorna och varnar för att det kan komma bistra tider när som helst. Vill vi bli ett nytt Grekland – har han undrat retoriskt och predikat ordning och reda

Som finansminister har Anders Borg hållit de andra departementscheferna i extremt korta tyglar. De har gnällt, det har gruffats, grälats. Opposition, liksom tongivande ekonomer och oberoende bedömare, till och med borgerliga ledarsidor, har fått hojta så mycket de vill om mer tillväxtfrämjande satsningar. Kritiserat honom för att bromsa sig ur krisen. Häcklat honom för att han inte verkar känna till grundläggande ekonomiska teorier om vad som krävs i deppiga tider.

Inget har rubbat honom. Förrän nu.

Anders Borg har överrumplat alla med sin spendersamma höstbudget. Än har det satsats på järnvägar, än på sänkt pensionärsskatt. Ingen hade räknat med miljardregnet.

Så. Vad har hänt? Fokus Claes Lönegård reder i denna veckas tidning ut vilka troliga förklaringar det finns till Borgs metamorfos. Är det helt enkelt så att han mjuknat inför den massiva kritiken? Eller är han bara en grym valtaktiker? Eller finns det ytterligare skäl?

När Bodil Malmsten sätter sig vid datorn för att skriva jagar hon bort den ständiga följeslagaren, livspaniken. Problemet är bara att när hon väl sitter där dyker en annan ångest upp, skrivpaniken. Så även när hon skulle skriva sin senaste bok, »Så gör jag: konsten att skriva« där pek­pinnevassa tillrättavisanden blandas med glada tillrop i konsten att skriva. Therese Eriksson har mött Bodil Malmsten för ett samtal om skrivandets plågor och lust.