Ett krigsslut utom räckhåll

Text:

Kriget i Syrien har pågått i nästan ett och ett halvt år och kan komma att fortsätta under flera år framöver om inte ett magiskt under sker. Hur kunde detta ske? Hur agerar jättarna USA och Ryssland? Vilken roll har grannländerna i detta inbördeskrig? Och varför ligger en lösning så långt borta? Aron Lund beskriver i detta nummer av Fokus en konflikt som har sina rötter långt tillbaka i tiden och långt ifrån bara kan förklaras av spänningar mellan olika religiösa grupper. De tänkbara scenarierna för hur det kan bli efter ett krigsslut beror i mångt och mycket på hur regimen agerar, liksom den spretiga oppositionen.

När över 800 personer blev av med sina jobb då elektronikkedjan Expert gick i konkurs för några veckor sedan hojtade rubriker om »fyndläge« och »jätterea«. Pressade priser pressades ytterligare med några tiotals utförsäljningsprocent. Konkurrensen i branschen har varit lika stenhård som priserna varit låga. Men det är inte alla som haft de ekonomiska musklerna att klara priskriget. Claes Lönegård visar på spelet bakom. Och vilka som är vinnare.

Producent Agnes-Lo Åkerlind är en av hjärnorna bakom SVT Play-succéerna om dj-duon »Rebecka & Fiona« samt »Danne & Bleckan« med sin tatueringsstudio Salong Betong. Hennes fingertoppskänsla för att hitta människor som har en historia att berätta och sen förvalta det för webb-tv-formatet är speciell. Martin Röshammar har ätit lunch med henne.

Extra glada är vi denna vecka över nya siffror som visar att Fokus når 73 000 läsare varje vecka, de högsta läsartalen hittills. Tack för förtroendet och trevlig läsning.